Välkommen till Cocktailpartyt

10 mars 2011

,

Writing - No.5

Bild tagen på Edvard Munch museet under utställningen av hans texter.


Diskurs (från latin) betyder att tala, samtala, dryfta. Inom litteraturvetenskapen och narratologin används begreppet för att beskriva sättet man berättar en historia på (i motsättning till den bakomliggande historien).

Tänk att du har olika glasögon som du sätter på dig för olika tillfällen och när du har dom på dig så ser du bara världen på just det sättet.

Exempel Diskurs;

Journalistisk
Novell
Juridik
Dagbok
Matematik
Veteskaplig
Recension
Teologisk
Gastronomisk
Erotik


No.5


Välj en ovanstående diskurs och skriv i ca. 5 minuter om ett äpple utifrån den.

Väljer du matematisk skulle du t.ex. kunna skriva:
Äpplet har diametern 10 cm eller 100 mm. För att få fram omkretsen på äpplet multiplicerar man diametern med pi enligt formeln \\pi⋅ d = O. Omkretsen är 31.41592654 cm. Äpplets radie är detsamma som halva dess diameter vilken i detta fall mäter 5 cm eller 50 mm. Om Per har två äpplen och ger ett till Maria har han ett äpple mindre och en vän mer.
Hade du istället valt erotik skulle du kunna skriva.
Det röda äpplet med de mjuka runda formerna låg på sängen. Det låg där, inbjudande och saftig. Äpplet ville att jag skulle ta upp det, smeka det, sätta tänderna djupt ner i det kalla fruktköttet och svälja. Safterna ifrån äpplet rann runt munnen och jag kunde inte sluta, jag var tvungen att ta en tugga till.
Experimentera gärna med sättet att skriva, lek, ha det roligt. Var inte blyg, ingen behöver läsa dina texter om du inte önskar. Slå dig lös helt enkelt och ta de olika diskurserna till det yttersta.

Vad man snabbt upptäcker är att möjligheterna är oändliga och att även ett äpple kan ha en oanad historia som väntar på att berättas.

För fler skrivtips och övningar klicka på tagen Writing (eller länken i denna meningen).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen

Arkiv