Välkommen till Cocktailpartyt

22 mars 2011

The Classics

Jag älskar gamla filmer och då gärna musikaler eller kostymdrama. Det är något charmigt med den oskulden filmer hade förr i tiden, men det är också spännande att se hur tiderna har förändrats.

Här kommer 7 favoriter utan inbördes ordning.
1. Jorden runt på 80 dagar, 1956. (David Niven, Cantinflas, Shirley Maclaine, Finlay Currie)
Jules Vernes klassiska historia om en engelsman som genom en vadslagning hamnar på en resa runt jorden. För att klara det på 80 dagar har han bland annat hjälp av sin tjänare, den trogna Passepartout.
En alldeles underbar film som domineras av framtidstro och äventyrsanda.


2. Afrikas Drottning, 1951. (Katharine Hepburn, Humphrey Bogart)
I Afrika under första världskriget är en flodbåtskapten (Bogart) övertalad av en trångsynt missionär (Hepburn) att använda sin båt för att attackera ett krigsfartyg till fienden.
Den vann en oscar, den är svartvit, stjärnorna är legender, det blir kärlek och krig. Vad mer kan man begära av en klassiker?

3. Trollkarlen från Oz, 1939. (Judy Garland, Frank Morgan and Ray Bolger)
Dorothy sveps bort i en tornado med hunden Toto till ett magiskt land och ger sig ut på resa för att få hjälp av trollkarlen (från Oz) att återvända hem. Hon får nya vänner i lejonet som behöver mod, fågelskrämman som vill ha en hjärna och plåtmannen som önskar sig ett hjärta.


4. Borta med vinden, 1939. (Clark Gable, Vivien Leigh and Thomas Mitchell)
Amerikanska klassiker där en manipulativ kvinna och en skälmsk man för en turbulent kärleksaffär i den amerikanska södern under och efter inbördeskriget.
238 minuter med dramatik och vinnare av 10 Oscar (!), köp hem mycket choklad och näsdukar. 



5. Singin' in the Rain, 1952 (Gene Kelly, Donald O'Connor and Debbie Reynold)
En filmbolag som tidigare bara gjort stumfilmer skall nu försöka sig på övergången till ljud, men deras kvinnliga stjärna klarar inte övergången, här börjar lögnerna skapas som snart blir för stora för att ta tillbaka. 
Underbar musikal som lämnar dig med en "må bra"-känsla.



6. Sound of music, 1965. (Julie Andrews, Christopher Plummer and Eleanor Parker)
Maria är en ung novis i Salzburg. Hon skickas iväg från sitt kloster för att bli guvernant åt änklingen Kapten von Trapps sju olydiga barn. Det strikta hushållet mjukas upp när Maria återinför musiken i hemmet. 
Filmmusiken är underbar men den historiska handlingen tillför också spänning till historien. Musikal på sitt bästa.


7. Mary Poppins, 1964. (Julie Andrews, Dick Van Dyke and David Tomlinson)
Handlingen utspelar sig i London år 1910. Mary Poppins är den minst sagt okonventionella barnjungfrun som gör entré svävandes ner från himlen med sitt paraply som ”fallskärm”. Till familjefadern George Banks stora fasa vänder hon hushållet upp och ner, städar barnkammaren med trolleri och tar barnen med på en lång rad fantastiska upptåg.
Charmerande specialeffekter och bra tempo, Walt Disney skapar magi. Det här är en film jag ser minst en gång om året.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen

Arkiv