Välkommen till Cocktailpartyt

19 februari 2011

Skrivtips


Det är många som drömmer om att skriva en bok och bli författare. Det kanske låter enkelt, att det bara skulle vara att sätta sig ner och skriva. Men om det hade varit så enkelt så hade alla varit författare.

Att skriva är inte som man ser på tv. Det räcker inte att tända levande ljus och hälla upp ett gigantiskt glas rödvin. För hur gärna man än vill tro på myten om den klassiska författaren, som bara sätter sig ner och skriver och så blir det helt fantastiskt, så är det bara en myt.

Att skriva kan vara som att pressa blod ur en sten. Det kan vara smärtsamt och jobbigt och desto mer du skriver desto mer växer självföraktet. Vem skulle vilja läsa det här egentligen? Vad är det jag håller på?
Delete-knappen går varm och orden flimrar på skärmen framför dig.

Men att skriva kan också vara fantastiskt roligt så förtrösta inte. Här kommer fem skrivtips till dig som gillar att/vill skriva;

1. Skilj mellan skrivaren och redigeraren. Du måste gå in i olika roller och när du är i det första stadiet, skrivaren, måste du vara fullkomligt okritisk till det du skriver. Kanske låter enkelt men det är något av det svåraste som finns, att bara släppa taget och låta orden flöda. Write drunk and edit sober. 
2. Hitta en bra miljö för ditt skrivande. Det kan vara ett kaffe eller i sängen. Byt plats ibland eller res dig upp och gör något annat. Skrivande är hårt arbete och det är därför viktigt med pauser.
 3. Skriv varje dag, eller så ofta som möjligt. Om du skall vänta till inspirationen kommer till dig varje gång så kommer du hinna dö innan boken blir färdig.
4. Det är inte målet, det är resan. Glöm inte att du skriver för att du gillar att skriva. De allra flesta böcker blir inte färdigskrivna för att folk ger upp. De tänker bara på det färdiga resultatet och vet inte hur de skall komma dit. Se skrivandet som en resa och att alla stationer på resan är lika viktiga som slutmålet.
5. Sitter du fast? Prova några skrivövningar. Gör en miljöbeskrivning eller skriv om ett foto i ett magasin. Be någon skriva början av en mening på ett papper. Sätt timern på 10 minuter och bara skriv så bläcket flödar utan att läsa vad du skrivit eller kolla felstavning. Att automatskriva kan ge oväntad inspiration.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen