Välkommen till Cocktailpartyt

27 januari 2012

,

Heart It?

❥ Idag började jag fundera över en nästan liten filosofisk sak; Varför tycker vi att hjärtan är så fina?

❥ Hjärtat symboliserar såklart kärlek och allt det där, men egentligen så är det bara en liten geometrisk figur bestående av två spegelvända kurvor.
Från början var hjärtat en symbol för ett gammalt grekiskt träd, Silphium. De gamla grekerna menade att detta träd var nyckeln till evigt liv. Den ursprungliga symbolen var grön, som bladet, men på 1500-talet missförstod man betydelsen och började måla bladen röda.

❥ Själva hjärtat har blivit en symbol för livet, själen, godhet, ömhet, det är något väldigt viktigt för oss. Barn kanske inte tänker på det men ändå så sitter dem och snirklar hjärtan på bildlektionen. Det är något med symbolen som är så väldigt relevant att man till och med undermedvetet låter handen rita hjärtan på pappret framför sig när man pratar i telefon.

❥ Vi pratar om att vinna någons hjärta, brustna hjärtan och att tänka med hjärtat i stället för hjärnan. Vi ser en symbol framför oss, ett vackert hjärta, inte ett rött blodigt pumpande organ.

❥ Allt det förklarar såklart varför hjärtsymbolen är så viktig för oss med det förklara inte varför vi tycker att små hjärtan är söta. Att presentpapper med hjärtan är fint. Att vi smyckar oss med halsband som har en berlock formad som ett hjärta. Skulle symbolen vara fin för någon som inte växt upp med kunskapen om hjärtat och vet hur en hjärtsymbol ser ut?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen