Välkommen till Cocktailpartyt

20 januari 2012

,

Essay

Den har veckan på Westerdals så har vi jobbat med Essay-formen och fått i uppdrag att skriva en om ett tema som engagerar oss. Det går en reklam på TV om Disney on Ice, där showen heter "Prinsessor & Hjältar", det har provocerat mig som aldrig förr. Det är 2012 och tjejer skall fortfarande få det in från barnsben att män är hjältar och kvinnor är vackra. (Om du tycker att texten verkar lite pompös så är det för att den är det, detta är ingen debattartikel utan en essay.) 
Läs Essayen och lämna en kommentar om vad du tycker!



Prinsessor och Hjältar

 
”Det är inte kul att vara en jävla kuk, men det är ju lite värre att vara en jävla fitta.”
– Magnus Betnér, svensk stand up komiker och liberal feminist.


Hur många gånger har man inte hört kvinnor som deklarerar högt och stolt att de minsann inte är feminister och att de vaxar både skrevet som benen, som om att det skulle vara en tydlig
anti-feministisk handling. Feminism har inget med utseende att göra och det är ett så förlegat och osakligt argument att det hör hemma på 50-talet.
Att någon, med några år på nacken frivilligt skulle välja, att ses på och bli behandlad som att man är lite mindre värd, endast baserad på kön, övergår mitt förstånd.  Kvinnor som inte är feminister saknar en fundamental självbevarelsedrift.

Ingenting händer på en dag. Men om du varje dag utsätts för lögner och de lögnerna upprepas igen och igen, så kommer lögnerna snart att omvandlas till sanning. Vi har alla växt upp i samma samhälle och av samhället fostras på samma sätt. Så hur kommer det sig då, att vissa ser igenom lögnerna, att vissa personer är normkritiska och andra inte, att vissa väljer att stämpla sig själva som feminister trots den fördömelse dem ofta får uppleva av sin omgivning.

Disney on Ice är en serie med uppsättningar som turnerar världen runt och underhåller barn dit dem kommer. Den aktuella uppsättningen går under namnet ”Prinsessor och hjältar”, kan du gissa vilket kön som får lov att vara hjältar och vilket kön som snurrar omkring på isen i bikinis och gigantiska glansiga peruker?
Skridskoåkarna mottar applåder och hurrarop ifrån publiken. Barnen vandrar sedan därifrån med en känsla av att ”sådär skall jag vara för att bli populär”.

Men frågan jag kommer tillbaka till är; Varför motsätter jag mig att en uppsättning heter Prinsessor & Hjältar?
Svaret är enkelt, för att det uppfodrar unga flickor att vara prinsessor och tänk, vad är en prinsessas främsta attribut? Jo, hennes skönhet, ibland är det också hennes sångröst, som då framställer henne ännu ljuvare och skönare. Men vad händer med de flickor som aldrig kommer att växa upp till att bli utmärkande sköna eller ljuva, hur ser vi på dem och hur kommer dem att se på sig själva?

På Tv just nu går det en reklam för märket Havre Fras. I det korta filmklippet ser man en blond tjej med rosaröd tröja i tioårsåldern som äter Havre fras. Hon sitter som många andra vid frukostbordet och läser på paketet som står på köksbordet. Plötsligt drar hon efter andan, slänger sig bakåt och ser fullkomligt chockerad ut. Strax kommer voice-overn ”Blev du också chockerad över det höga fiberinnehållet?” och sen rösten och en text samtidigt ”Sundare än vad man skulle kunna tro”. Varför skulle en 10-åring över huvud taget veta vad som är sunt och dessutom behöva tänka på det? Varför? För att hon är tjej och för att reklamen tragiskt nog speglar den verklighet vi lever i.

The revolution will not be televised (–  Gil Scott-Heron)
Revolution är inte bara bråk på gatorna, protester eller våld. Revolution är något som händer i våra tankar långt innan de tankarna blir till handling. Revolution är när människor börjar se på världen, inte bara som den är, utan som den borde vara.

Flickan växer upp och lär sig snart i skolan att hon inte skall ta plats och att hon skall vara duktig, när hon fnittrar med sina vänner väntar snart en utskällning. När klassens busigaste pojkar väsnas lektionerna i ända ser lärarna knappt dit ”pojkar kommer ju alltid att vara pojkar”. Om du är född man så får du alltså undantagstillstånd till att ta upp mer utrymme än andra, för som man kommer du ju ändå aldrig att ändra på dig och då godtar vi det du gör.

Så män växer upp med och bemöts av ”att dem är födda som dem är och att alla andra helt enkelt måste ta hänsyn till det”. Kvinnor däremot växer upp med att hon skall vara på ett visst sätt och i alla fall inte så som hon själv är. Hon skall inte vara för provokativ eller ta för mycket plats, hon skall hjälpa till. Hon skall inte vara en slampa men heller inte för pryd. Hon skall se bra ut jämt, vara smal men inte ytlig. Samhällets uppfostran av den kvinnliga rollen går till stor del ut på att en kvinna aldrig kan göra riktigt rätt. Men kvinnor har börjat tröttna på att världen leker ”finn 5 fel” med våra kroppar och personligheter.

”When a man gives his opinion he’s a man. When a woman gives her opinion, she’s a bitch.”
 – Bette Davis

Du försöker att skrika ifrån toppen av dina lungor att du är värd lika mycket, men folk tycker att du tjatar. Du kan under tidningsartiklar ofta läsa kommentarer som ”Nu får det vara nog”. Varför skall en man bestämma att nu när har kvinnor fått en liten del av del samlade makten så skall det vara bra nog?
60 % av de som utbildar sig idag är kvinnor. Men det är inte 60 % av alla chefer och styre-medlemmar som är kvinnor.
För hur du än vrider och vänder på det så kan en kvinna per idag inte bli legitim medlem gubbklubben. En kvinna kan bara bryta sig in med armbågar och attityd för att väl inne i klubben ses på som en fullkomlig bitch, någon som inte har någon rätt att vara där.

"I refuse to believe that corporations are people until Texas executes one."
Democratic Underground

Flickan har gått ut ifrån högskolan, blivit äldre och fått ett jobb. Hon valde att vidareutbilda sig för att få ett bättre liv då vår arbetsplats kanske är det stället som vi spenderar mest av vår vakna tid. Så det är oerhört viktigt för oss som människor att vi trivs där då det påverkar vår livskvalitet i så stor grad. Men även här kommer flickan, som blivit kvinna, behandlas annorlunda än sina manliga arbetskamrater. Varför utsätts inte män på samma sätt som kvinnor för förnedring och objektifiering på sin arbetsplats? Varför är det okej att använda kvinnors kroppar efter eget tycke?

Exempel 1:
Saken: Changes, en underklädeskedja i Sverige bestämde under en kampanj att alla deras kvinnliga anställda skulle gå med en ny typ av namnskyllt. Istället för att namnet skulle stå där för kundens trevnad så skulle de anställda skylta med sin BH-storlek. En av de anställda ville inte dagarna i ända berätta hur stora bröst hon har och utsattes då för extrem press ifrån ledning och sa till slut upp sig på grund av obehag. Saken skall snart upp i rätten.

Exempel 2:
Saken: American Apparel, en klädskjedja har fasta bestämmelser på hur de anställda skall se ut när de kommer på jobbet. Allt ifrån vilka skor de skall ha på sig till att man inte får lov att ha klumpar i maskaran eller lipgloss. När du skall söka jobb på American Apparel skall du även skicka med en aktuell helfigursbild.

Exempel 3:
Saken: Kvinnor på ett företag i Norge tvingades bära röda band runt armen när dem hade mens så att deras chefer skall kunna ha överseende med flitiga toalettbesök. Saken blev anmäld.

Så vet inte kvinnor hur man säger nej? Eller är det kanske så att kvinnor säger ”nej”, ”sluta” och ”jag vill inte” hela tiden? Problemet är nog inte, att kvinnor inte skulle kunna säga nej. Problemet är att vi växer upp med att kvinnors nej inte betyder något, att det kvinnor säger inte har något värde.
Många verkar tro att kvinnors nej snarare betyder ”kanske” eller ”försök igen” (hon vet ju inte helt vad hon pratar om). Det är en respektlöshet som har drabbat samhället som en epidemi och som sprids fortare än böldpest.



- Bianca Olsson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen