Välkommen till Cocktailpartyt

31 januari 2012

,

Are you a killer?

Något av det svåraste jag vet är att hålla liv i en krukväxt. Det går alltid bra första veckan men sen så tar jag utan undantag livet av plantan. Köpte en ny idag med tjocka blad, en sådan skall tydligen klara sig längre än andra typer, utan vatten alltså.

Jag undrar, är det bara jag som inte klarar av att hålla liv i en krukväxt?

30 januari 2012

Still Life


Hur coolt var inte det här videoklippet då? Älskar idén! 

28 januari 2012

Writing is

Jag skriver jag skriver. Jag skriver så tangenterna smattrar och blodet bränner. Jag skriver för livet. Jag skriver så att fingrarna knakar och topparna skaver. Jag skriver jag skriver jag skriver.

Jag har äntligen hittat gnistan igen till att fortsätta med mitt bokprojekt, samma projekt som jag började med för över 1 år sedan och som sedan hamnade i glömska. Samma projekt som jag ofta går och tänker på men som jag aldrig får tummen ur till att fortsätta med. 

Men nu skriver jag. Skriver, skriver, skriver som aldrig förr. Sida upp och sida ner. Jag skriver tills jag har tömt huvudet på tankar och sedan så skriver jag lite till.

27 januari 2012

,

Heart It?

❥ Idag började jag fundera över en nästan liten filosofisk sak; Varför tycker vi att hjärtan är så fina?

❥ Hjärtat symboliserar såklart kärlek och allt det där, men egentligen så är det bara en liten geometrisk figur bestående av två spegelvända kurvor.
Från början var hjärtat en symbol för ett gammalt grekiskt träd, Silphium. De gamla grekerna menade att detta träd var nyckeln till evigt liv. Den ursprungliga symbolen var grön, som bladet, men på 1500-talet missförstod man betydelsen och började måla bladen röda.

❥ Själva hjärtat har blivit en symbol för livet, själen, godhet, ömhet, det är något väldigt viktigt för oss. Barn kanske inte tänker på det men ändå så sitter dem och snirklar hjärtan på bildlektionen. Det är något med symbolen som är så väldigt relevant att man till och med undermedvetet låter handen rita hjärtan på pappret framför sig när man pratar i telefon.

❥ Vi pratar om att vinna någons hjärta, brustna hjärtan och att tänka med hjärtat i stället för hjärnan. Vi ser en symbol framför oss, ett vackert hjärta, inte ett rött blodigt pumpande organ.

❥ Allt det förklarar såklart varför hjärtsymbolen är så viktig för oss med det förklara inte varför vi tycker att små hjärtan är söta. Att presentpapper med hjärtan är fint. Att vi smyckar oss med halsband som har en berlock formad som ett hjärta. Skulle symbolen vara fin för någon som inte växt upp med kunskapen om hjärtat och vet hur en hjärtsymbol ser ut?

25 januari 2012

,

Lilyhammer

Idag började den nya serien "Lilyhammer" på NRK1. Lilyhammer är det den Amerikanska gangstern Giovanni kallar Lillehammer i Norge. Giovanni eller Johnny som han presenterar sig som, hamnade i Norge med lite hjälp av FBI i NY, vitnesskydd såklart. 
Jag har precis sett det första avsnittet av Gangsterkomedien och det bådar gott! 
Huvudrollsinnehavaren spelas av Steve Van Zandt, mer känd som Silvio Dante ifrån Sopranos.

24 januari 2012

,

Now that's what I call dedication


Tänk att någon har ett sådant tålamod att de kan hålla på med samma projekt i 210 timmar. På den tiden gjorde konstnären 3,2 miljoner prickar och han fungerade då som en mänsklig printer.
Resultatet blev en bild som du kan få genom att trycka valfritt ansikte mot en scanner-platta. Now that's what I call dedication!

23 januari 2012

,

Robin's Bird

I helgen så målade jag en söt och knubbig liten rödhake som nu får ta plats i mitt A6-album bland alla de andra små-bilderna. Det är väldigt kul att måla fåglar men det tar sin tid, för det är ett väldigt pilligt arbete att färglägga en så liten bild med akvareller.

22 januari 2012

Ironi

Ironi gör det omöjligt att kommunicera. Det är inte längre någon som vet om man menar allvar eller inte. 

21 januari 2012

Printable To Do-List

När jag ändå höll på med att göra listor så bestämde jag mig samtidigt för att göra två enkla to do-lists i Illustrator. Lägger ut dessa som freebies så att du kan ladda hem och printa ut. . Skriv ut "utan kanter" så har du mindre att klippa sen.


20 januari 2012

,

Essay

Den har veckan på Westerdals så har vi jobbat med Essay-formen och fått i uppdrag att skriva en om ett tema som engagerar oss. Det går en reklam på TV om Disney on Ice, där showen heter "Prinsessor & Hjältar", det har provocerat mig som aldrig förr. Det är 2012 och tjejer skall fortfarande få det in från barnsben att män är hjältar och kvinnor är vackra. (Om du tycker att texten verkar lite pompös så är det för att den är det, detta är ingen debattartikel utan en essay.) 
Läs Essayen och lämna en kommentar om vad du tycker!



Prinsessor och Hjältar

 
”Det är inte kul att vara en jävla kuk, men det är ju lite värre att vara en jävla fitta.”
– Magnus Betnér, svensk stand up komiker och liberal feminist.


Hur många gånger har man inte hört kvinnor som deklarerar högt och stolt att de minsann inte är feminister och att de vaxar både skrevet som benen, som om att det skulle vara en tydlig
anti-feministisk handling. Feminism har inget med utseende att göra och det är ett så förlegat och osakligt argument att det hör hemma på 50-talet.
Att någon, med några år på nacken frivilligt skulle välja, att ses på och bli behandlad som att man är lite mindre värd, endast baserad på kön, övergår mitt förstånd.  Kvinnor som inte är feminister saknar en fundamental självbevarelsedrift.

Ingenting händer på en dag. Men om du varje dag utsätts för lögner och de lögnerna upprepas igen och igen, så kommer lögnerna snart att omvandlas till sanning. Vi har alla växt upp i samma samhälle och av samhället fostras på samma sätt. Så hur kommer det sig då, att vissa ser igenom lögnerna, att vissa personer är normkritiska och andra inte, att vissa väljer att stämpla sig själva som feminister trots den fördömelse dem ofta får uppleva av sin omgivning.

Disney on Ice är en serie med uppsättningar som turnerar världen runt och underhåller barn dit dem kommer. Den aktuella uppsättningen går under namnet ”Prinsessor och hjältar”, kan du gissa vilket kön som får lov att vara hjältar och vilket kön som snurrar omkring på isen i bikinis och gigantiska glansiga peruker?
Skridskoåkarna mottar applåder och hurrarop ifrån publiken. Barnen vandrar sedan därifrån med en känsla av att ”sådär skall jag vara för att bli populär”.

Men frågan jag kommer tillbaka till är; Varför motsätter jag mig att en uppsättning heter Prinsessor & Hjältar?
Svaret är enkelt, för att det uppfodrar unga flickor att vara prinsessor och tänk, vad är en prinsessas främsta attribut? Jo, hennes skönhet, ibland är det också hennes sångröst, som då framställer henne ännu ljuvare och skönare. Men vad händer med de flickor som aldrig kommer att växa upp till att bli utmärkande sköna eller ljuva, hur ser vi på dem och hur kommer dem att se på sig själva?

På Tv just nu går det en reklam för märket Havre Fras. I det korta filmklippet ser man en blond tjej med rosaröd tröja i tioårsåldern som äter Havre fras. Hon sitter som många andra vid frukostbordet och läser på paketet som står på köksbordet. Plötsligt drar hon efter andan, slänger sig bakåt och ser fullkomligt chockerad ut. Strax kommer voice-overn ”Blev du också chockerad över det höga fiberinnehållet?” och sen rösten och en text samtidigt ”Sundare än vad man skulle kunna tro”. Varför skulle en 10-åring över huvud taget veta vad som är sunt och dessutom behöva tänka på det? Varför? För att hon är tjej och för att reklamen tragiskt nog speglar den verklighet vi lever i.

The revolution will not be televised (–  Gil Scott-Heron)
Revolution är inte bara bråk på gatorna, protester eller våld. Revolution är något som händer i våra tankar långt innan de tankarna blir till handling. Revolution är när människor börjar se på världen, inte bara som den är, utan som den borde vara.

Flickan växer upp och lär sig snart i skolan att hon inte skall ta plats och att hon skall vara duktig, när hon fnittrar med sina vänner väntar snart en utskällning. När klassens busigaste pojkar väsnas lektionerna i ända ser lärarna knappt dit ”pojkar kommer ju alltid att vara pojkar”. Om du är född man så får du alltså undantagstillstånd till att ta upp mer utrymme än andra, för som man kommer du ju ändå aldrig att ändra på dig och då godtar vi det du gör.

Så män växer upp med och bemöts av ”att dem är födda som dem är och att alla andra helt enkelt måste ta hänsyn till det”. Kvinnor däremot växer upp med att hon skall vara på ett visst sätt och i alla fall inte så som hon själv är. Hon skall inte vara för provokativ eller ta för mycket plats, hon skall hjälpa till. Hon skall inte vara en slampa men heller inte för pryd. Hon skall se bra ut jämt, vara smal men inte ytlig. Samhällets uppfostran av den kvinnliga rollen går till stor del ut på att en kvinna aldrig kan göra riktigt rätt. Men kvinnor har börjat tröttna på att världen leker ”finn 5 fel” med våra kroppar och personligheter.

”When a man gives his opinion he’s a man. When a woman gives her opinion, she’s a bitch.”
 – Bette Davis

Du försöker att skrika ifrån toppen av dina lungor att du är värd lika mycket, men folk tycker att du tjatar. Du kan under tidningsartiklar ofta läsa kommentarer som ”Nu får det vara nog”. Varför skall en man bestämma att nu när har kvinnor fått en liten del av del samlade makten så skall det vara bra nog?
60 % av de som utbildar sig idag är kvinnor. Men det är inte 60 % av alla chefer och styre-medlemmar som är kvinnor.
För hur du än vrider och vänder på det så kan en kvinna per idag inte bli legitim medlem gubbklubben. En kvinna kan bara bryta sig in med armbågar och attityd för att väl inne i klubben ses på som en fullkomlig bitch, någon som inte har någon rätt att vara där.

"I refuse to believe that corporations are people until Texas executes one."
Democratic Underground

Flickan har gått ut ifrån högskolan, blivit äldre och fått ett jobb. Hon valde att vidareutbilda sig för att få ett bättre liv då vår arbetsplats kanske är det stället som vi spenderar mest av vår vakna tid. Så det är oerhört viktigt för oss som människor att vi trivs där då det påverkar vår livskvalitet i så stor grad. Men även här kommer flickan, som blivit kvinna, behandlas annorlunda än sina manliga arbetskamrater. Varför utsätts inte män på samma sätt som kvinnor för förnedring och objektifiering på sin arbetsplats? Varför är det okej att använda kvinnors kroppar efter eget tycke?

Exempel 1:
Saken: Changes, en underklädeskedja i Sverige bestämde under en kampanj att alla deras kvinnliga anställda skulle gå med en ny typ av namnskyllt. Istället för att namnet skulle stå där för kundens trevnad så skulle de anställda skylta med sin BH-storlek. En av de anställda ville inte dagarna i ända berätta hur stora bröst hon har och utsattes då för extrem press ifrån ledning och sa till slut upp sig på grund av obehag. Saken skall snart upp i rätten.

Exempel 2:
Saken: American Apparel, en klädskjedja har fasta bestämmelser på hur de anställda skall se ut när de kommer på jobbet. Allt ifrån vilka skor de skall ha på sig till att man inte får lov att ha klumpar i maskaran eller lipgloss. När du skall söka jobb på American Apparel skall du även skicka med en aktuell helfigursbild.

Exempel 3:
Saken: Kvinnor på ett företag i Norge tvingades bära röda band runt armen när dem hade mens så att deras chefer skall kunna ha överseende med flitiga toalettbesök. Saken blev anmäld.

Så vet inte kvinnor hur man säger nej? Eller är det kanske så att kvinnor säger ”nej”, ”sluta” och ”jag vill inte” hela tiden? Problemet är nog inte, att kvinnor inte skulle kunna säga nej. Problemet är att vi växer upp med att kvinnors nej inte betyder något, att det kvinnor säger inte har något värde.
Många verkar tro att kvinnors nej snarare betyder ”kanske” eller ”försök igen” (hon vet ju inte helt vad hon pratar om). Det är en respektlöshet som har drabbat samhället som en epidemi och som sprids fortare än böldpest.



- Bianca Olsson

, ,

Recycle More

Jag blir alltid lika imponerad över vad folk kan, vilken fantasi dom har och hur dom tänker. Jag älskar när någon tar något vanligt och återvinner det till något helt speciellt.
Vad sägs om en hjort gjord av en karta, ett skrivbord byggt av böcker, en papperskorg gjord av gamla magasin eller en byrå av retro reskoffertar?

18 januari 2012

Kreativ Checklista

Ibland finns det alldeles för lite att göra, särskilt på vintern. Så jag gjorde en liten checklista som man kan ladda ner genom att klicka på länken under bilden. Jag gjorde också en tom lista för den som vill skriva ut och göra sina egna punkter. 

För att ladda hem den Kreativa Checklistan med uppdrag klicka här och tryck på hämta (genom google docs).

För att ladda hem den Kreativa Checklistan utan uppdrag klicka här och tryck på hämta (genom google docs).

Kan berätta att den blir himla fin om man laddar hem pdf:en och skriver ut den.

17 januari 2012

Famous

Klicka på bilden för större storlek
Det här blir det tredje (!) inlägget om min nya serie som jag kallar "Birds are people too".

, ,

Feathers

I julklapp så fick jag en väldigt fin A3-multiprinter ifrån HP av pappa. Med den kan man göra allt möjligt men som folk flest så skriver jag mest ut och så scannar jag en del förstås.

Men vad många glömmer är att man inte bara kan scanna papper utan också en del grejer. Efter ett litet pysselprojekt som jag hade idag (som jag kommer att berätta mer om till helgen) så fick jag en fjäder över, den åkte i scannern.

Jag öppnade bilden i Illustrator och "traceade" den som "Photo low fidelity". Jag använde den vita pekaren till att ta bort allt skräp runt fjädern och fick mig en väldigt fin vector-fjäder. Sen blev det två små illustrationer på samma idé - en kombination av bild och text.

15 januari 2012

13 januari 2012

Bokstaven A

A är en väldigt bra bokstav, särskilt när du får den bokstaven i betyg på din examen i marknadskommunikation!
Idag är det Fredagen den 13, men det har i alla fall inte jag märkt av. Det känns otroligt bra att det arbete man lägger ner lönar sig i längden. Ikväll skall jag köpa middag ifrån en av mina favoritrestauranger och ge mig själv en klapp på axeln.

12 januari 2012

Leeroy

Jag vet inte än hur ofta jag kommer att publicera dessa små serierna (som jag faktiskt började med så tidigt som igår), men jag hoppas att det kommer komma i alla fall 1-2 i veckan till att börja med. Säg gärna vad du tycker om serien så småningom. 


11 januari 2012

Over-Consumption

- Vadå sluta? Allt jag kan är ju att konsumera.
Jag funderar ibland på varför så extremt många unga tjejer bloggar om skönhet och mode, eller rättare sagt "hur man skall se ut". För det är ju det som det handlar om, några kanske tycker att det är personlig stil men ärligt talat, det finns lite olika typer av modebloggare beroende på social grupp, men de flesta ser ungefär likadana ut.

Tjejerna säger att de är "shoppoholics" samtidigt som de sträcker på ryggen, som att någon skall bli imponerad över att de är ansvarslösa ekonomiskt och sliter på jordens resurser med sin överkonsumtion.

Jag gillar själv att köpa grejer ibland, jag kör bil, jag köper halvfabrikat, jag sminkar mig osv. Poängen är inte att jag skulle vara något slags helgon, men jag undrar bara varför så många tycker att det är fullkomligt fantastiskt att av omvärlden ses på som "en yta".

När man säger att det är insidan som räknas så vet dock de flesta av oss att det inte är helt sant. Du läser ständigt i tidningen om att överviktiga har svårare att hitta jobb, att vackra människor göra det bättre än andra osv. Men istället för att ändra på det tankesätt som finns, så verkar det som att vi alla kollektivt har bestämt att det inte är fördomarna som behöver ändra på sig utan istället 99% av befolkningen.

Och även fast man nu skriver om mode, måste alla inlägg verkligen innehålla: "Den här köpte jag idag/igår..." eller "Å vad jag önskar mig den här väskan/tröjan..." eller "bara MÅSTE ha".
Jo visst ja, allt blir ju bättre om man har 200 par skor, grattis bruden du har hittat meningen med livet.

10 januari 2012

Birds are people too

Den 4 januari skrev jag ett inlägg om kreativitet och att ett fint sätt att bli mer kreativ på är att ha det tråkigt. Så idag när jag satt på en tråkig föreläsning fick jag plötsligt en idé till en enrutes-serie som jag hade lust att skapa.

Serien fick namnet "Birds are people too", alltså "Fåglar är också människor". Serien handlar helt enkelt om fåglar som befinner sig i mer eller mindre männskliga situationer. Under föreläsningen hann jag teckna och skriva text till 6 olika rutor. Det här är mina två första.

,

Onslaught

Under gårdagens föreläsning fick vi se ett ganska bra exempel på vad som händer när en reklam blir populär och tekniken finns där för alla.

För några år sedan kom den här reklamen. När jag först såg den tänkte jag, fan viken bra idé...det tänkte nog Dove också.


Greenpeace däremot såg annan potential i den här reklamen och till skillnad ifrån Dove som hade betalt dyra reklampengar för tv-rekalm, så spred dom bara sin film på youtube, bloggar, facebook m.m.



Reklamen ovan fick stora företag att ändra sitt beteende när det kom till palmolje-odling i Indonesien.
Så på så sätt är reklam ganska coolt, man kan göra mycket och man kan influera. Youtube är egentligen också ganska coolt med tanke på vilket inflytande vi som tittar har.

09 januari 2012

, ,

And they called it Owl looooove

Som jag började att prata om i det förra inlägget så finns det ett stort intresse för ugglor just nu på samma sätt som det ganska länge har funnits ett stort intresse för cupcakes. För mig går ugglor under lite av samma kategori. Många tjejer sparar på bilder av ugglor, tecknar ugglor (ja, jag är skyldig), köper grejer med ugglor t.ex. smycken, tygpåsar, bokmärken, kläder osv.

Det är också väldigt många kreativa människor som gillar att göra ugglor av allt möjligt och tack och pris för internet, för nu kan ju andra också få ta del av härligheten, tex. genom specialiserade uggle-bloggar som My Owl Barn. Medans "canary" (kanariefågel) bara får ca 67 miljoner bildträffar på google får "owl" 212 miljoner. Det är något med ugglor helt enkelt.

Man kan ju fråga sig varför ugglans popularitet bland unga har vuxit så under de senaste åren. Det är ju en "bara en fågel". Jag vet inte själv men kanske det har något med Harry Potter att göra, vi som växte upp med att läsa böckerna tycker kanske helt enkelt "att det där med ugglor är ju jäkla trevligt och fint och allt det där".

Oavsett varför det är så trendigt och populärt, så kvarstår faktumet att det är det och att det finns massvis med roliga kreativa saker man kan göra om man gillar ugglor. Hittade lite roliga uggle-grejer på Pinterest så håll till godo alla uggle-älskare!


08 januari 2012

,

Owls Times Two

Mitt mest lästa inlägg de senaste månaderna är en uggle-teckning jag gjorde för nästan ett år sedan. Ugglor har blivit som cupcakes, populära på grund av sitt söta utseende. Det är också något mystiskt med ugglor eftersom de är väldigt ovanliga att träffa på, om man nu inte tar för vana att vandra omkring i skogen i natten. Dessa två hamnar i mitt A6-album.

06 januari 2012

,

2011: okt - nov

Oktober, november (jag skippar december för det var ju så nyligen), här började jag kombinera mitt tecknande mer med Adobe Illustrator. Månaderna kom och gick så fort och plötsligt så var det 2012. Detta är det sista inlägget med utvalda blogg-inlägg ifrån 2011.

Oktober




November




Tack för att du läser Down the Rabbit Hole.

,

2011: jul - sept

Under sommarmånaderna blev det en del tecknande och så var jag och min sambo på semester i Bryssel, Belgien. Det blev augusti och jag började mitt andra år på Westerdals, september kom och så blev jag 25.

Juli




Augusti




September



05 januari 2012

Leta i den här bloggen