Välkommen till Cocktailpartyt

17 december 2013

En film att se i mellandagarna


Idag hade jag först tänkt skriva om vilken som är den bästa julfilmen någonsin. Problemet med det är att det inte går att utse någon vinnare, då de flesta av oss tycker bäst om den filmen vi har trevligast minnen från. Så för någon blir The Nightmare Before Christmas bäst, medan någon annan säger Die Hard (för den ser dem varje jul, det är tradition).

Istället har jag kollat in trailers till årets julfilmer och gjort ett urval. För trots att det är trevligt att se gamla klassiker, så är det minst lika trevligt att gå på bio med familjen i mellandagarna. Här är tre filmer som man kan se med familjen!

Hobbit: Smaugs Ödemark
Äventyr
11 december, 2013 Norge, Sverige
Ålder: 11 år

Frost
Animerat, komedi, fantasy
25 december Norge
31 januari Sverige
Ålder: 7 år

Hundraåringen: Som klev ut genom fönstret och försvann
Komedi, Äventyr
25 december, 2013 Norge, Sverige
Ålder: 11 år

Walking with Dinosaurs
Äventyr, action, familj, CGI
20 december 2013, Norge, Sverige
Ålder: 7 år


16 december 2013

15 december 2013

Mums med Kokos


Under julen så älskar jag att baka och laga mat. Något jag försöker göra varje år är kokostoppar för det är så enkelt och väldigt gott.

Ingredienser för 15 stycken

50 g smör
2 st ägg
1 dl strösocker
5.5 dl kokosflingor
1 st lime, rivet skal 
1 msk Amaretto likör, rom eller annan likör

75 g choklad (mörk)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och rör samman med ägg, socker, kokosflingorna, lime och likören.
3. Låt smeten svälla, i 10 minuter.
4. Klicka ut smeten och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda tills gyllene, i cirka 15 minuter.
6. Doppa botten av topparna i smält choklad och låt dem stelna på galler över bakplåtspapper. 
7. Jag tycker det är godast om man förvarar dem kallt.



14 december 2013

Dra på landet

Många drar ut till sina stugor under julen, för att vrida tiden tillbaka och njuta av öppen brasa och snö i några dagar. Det att fira och dekorera för en "rustik jul" har blivit väldigt populärt och du ser det i interiör-magasin, på trendbloggar och bildsidor som Pinterest. Fast jag måste ju hålla med om att det ser väldigt mysigt ut. 

13 december 2013

,

Natten går tunga fjät

Idag är det Lucia, en alldeles underbart trevlig högtid och tradition om du frågar mig. Men så är jag ju inte så väldigt objektiv eftersom jag har växt upp med det. Så jag googlade Lucia för att se vad folk ifrån andra länder skriver om våran ljusfyllda, lussebullsdoftande tradition. 

Peter Greenberg Emmy-vinnande resejournalist, CBS.

This festival day takes on special meaning in towns and villages throughout Sweden. On this day each year the oldest daughter in the household will rise early in the morning to bring coffee, mulled wine, gingerbread biscuits, and specially prepared saffron buns, called lussekatt, to her parents. Dressed in a long white gown and balancing a crown of candles on her head, she’s supposed to enter the room singing a traditional St. Lucia Song. 

Official Lucias are selected regionally to carry out public rituals and community activities in towns throughout Sweden, and from these one national Lucia is selected to represent the country. 

In the capital city of Stockholm, the Lucia is crowned at 5 p.m. on December 12 with a sing-along. The following day, she travels on a horse-drawn carriage through city streets lavishly draped in lights before finally ending her procession in Skansen, the city’s illustrious open-air museum of Swedish life. Here she is met by a crowd and all are treated to a lavish firework display. 

The occasion is also celebrated with candlelight concerts of traditional music held in churches and concert halls throughout the city. Enjoying a seasonal concert allows you extended time to marvel the ornate interiors of Stockholm churches while you savor the heightened experience of listening to the traditional spiritual melodies in the venues where they were meant to performed. 

Om du skall baka Lussekatter idag så vet jag att Arla har ett väldigt bra recept med Kesella i. Kesella gör bullarna extra saftiga, och glöm inte att pensla med uppvispat ägg så att de får en fin färg.

Avslutningsvis vill jag bara dela med mig av ett julkort med små stjärgossar av Elsa Beskow och ett foto på en liten söt Lucia ifrån 1945, som jag hittade på Pinterest. 


12 december 2013

,

Vik det Vackert

Idag vill jag gärna dela med mig av en tutorial som jag har hittat på bloggen mylifebox. Tyckte att det här var ett spännande och modernt sätt att tänka juldekoration på (och dessutom så älskar jag ju origami).
Och för dem som tycker att bild för bild instruktioner är för svårt så finns det också en video!


xmas origami tree from AnnaRosa on Vimeo.

Lycka till :)

11 december 2013

Tid för Dekoration

När man tänker på julfärger så tänker man kanske direkt på rött och grönt och det är ju också fint. Men ett år så hade jag kunnat tänka mig att ha en blå jul.


10 december 2013

,

Juliga Naglar

Idag har jag målat fingernaglarna i en lila med mycket rött i och dekorerat med ett guldlack. För att få guldblads-effekt målar du guldlacket på en oval svamp och stämplar på naglarna. Juligt värre!

Inspirationen fick jag ifrån en tutorial jag hittade på Pinterest, du kan se den här.

09 december 2013

You're a mean one mr Grinch


Kanske du inte gillar julen alls? Kanske ditt hjärta är två storlekar för litet? Kanske det är dags att inse att du är en Grinch och att du lika gärna börja planera hur du skall stjäla julen!

08 december 2013

Första Snödagen

Alldeles lagom till andra advent hade vi får första snödag här i Oslo. Snön brukar komma tidigare och jag känner att jag har väntat och väntat. Grannens barn hade byggt en liten söt snögubbe på gården, så får vi bara hoppas att kylan håller i sig så snön får ligga. (Tyvärr lite dålig kvalitet på foton då jag tog dem med en mobiltelefon.)


07 december 2013

06 december 2013

Posta Julstämningen

Om tio dagar är det sista dagen du kan posta dina julkort och få en garanti på att de kommer fram i tid. Så det är bara att lägga 16 december på minnet och bestämma dig för om du skall skicka eller inte.
För den kreativa är det alltså fortfarande lite tid kvar att göra sina egna julkort. En del scrappar, många gör egna foto-kort, men man kan också teckna sina egna. 
För två år sedan gjorde jag just det och lämnade in till tryck. Det kostade cirka 10 kr styck för korten (och jag hade valt två olika motiv, varav ett ser du nedan). För mig var det värt det då det kändes som en kul och personlig sak att göra.

Jag valde först motiv, en ren, vilket för mig känns som ett väldigt juligt motiv. Så skissade jag upp den med blyerts, scannade och rensade bilden i ett bildredigeringsprogram. Jag önskade ett minimalistiskt uttryck så jag ändrade streckens färger och lade till ett grafiskt objekt med "God Jul". Så sändes de in till ett tryckeri (vilket ger en fin finish och perforerade vik-kanter).

I år har jag däremot inte tid att göra några egna kort, men det finns många organisationer där en viss procent av kortpriset går till välgörande ändamål, så det kan ju vara en idé istället. 

05 december 2013

Make someone's day

Random act of kindness är svårt att översätta korrekt, men det betyder något i stil med "en slumpmässig vänlig gest". Det innebär i praktiken att du utför en vänlig handling, utan att förvänta dig något tillbaka. Det kan vara till någon du känner, men kanske allra helst till någon du aldrig har träffat förut. 

En "random act of kindness" behöver inte kosta något, kanske du bestämmer dig för att le till 10 människor på väg hem från jobbet idag? Kanske du sätter foten i bussdörren så han som sprang för att hinna faktiskt hinner med. Det kan också vara att du köper en tidning av en hemlös eller skänker några kronor till en gatumusikant du egentligen tycker spelar helt förfärligt. 
Det handlar inte om dig eller vad du skall få ut av det, utan att göra en liten (eller stor) gest som skänker glädje till någon annan. 

Min önskan är att alla som läser det här inlägget bestämmer sig för att göra minst en "Random act of kindness" idag. För att det är jul, för att vi är medmänniskor och för att vi kan. 

10 förslag på vad du kan göra om du fått idétorka:

1. Lämna en lapp på kylskåpet till din kära.
2. Låt någon gå före dig i kön i affären, på posten eller i banken.
3. Ring någon som du har tänkt på, men inte pratat med på länge.
4. Lämna en 20-lapp i din favoritbok på biblioteket.
5. Har det kommit snö där du bor? Skotta grannens gång när du ändå tar din egen.
6. Erbjud dig att sitta barnvakt till någon du vet skulle behöva lite tid för sig själv.
7. Köp kaffe till personen bakom dig om du går på kafé.
8. Samla ihop nyare magasin ifrån ditt hem och dina vänner och lämna i ett väntrum.
9. Har du presentkort du aldrig använder? Ge det till någon som behöver en varm tröja.
10. Ge någon på jobbet som du inte pratar med så mycket en genuin komplimang.


04 december 2013

,

Finaste Pepparkakorna


När man kommer in i december månad, så är det många som plötsligt sätter på sig bagare-hatten, rullar ut pepparkaksdegen och eldar upp ugnen. Alla skall baka! 
Något jag tycker att vi är lite dåliga på Skandinavien det är att dekorera pepparkakorna när dem är färdiga. Därför har jag letat runt på Pinterest efter dekoration-inspiration att dela i lucka nummer 4! 

Heltäckande kristyr eller glasyr i många olika färger känns kanske lite främmande eller amerikaniserat för en del. Själv tycker jag att det kan bli hemskt fint och är nog det jag kommer att prova i år.

Ibland är det enkla det bästa. En liten gran med röda kulor eller en snöflinga/stjärna med vi kristyr är mer än nog för att det skall kännas lite extra juligt.

Något trevlig att hänga i band eller granen? Kanske du bygger upp en hel liten stad med hängande hus, gubbar, gummor och bockar? Eller kanske bara en liten julgranskula som smakar gott? 

Något fint till koppen som imponerar dina gäster i två olika svårhetsgrader. Änglavingarna är ju bara att trycka ut, baka och dekorera men ser så väldigt trevligt ut. 



Länkar till alla bilder hittar du på min Pinterest-board Christmas ☃ Winter.


03 december 2013

Hedenhös & Månraketer


Idag tänkte jag skriva lite om årets julkalender "Barna Hedenhös uppfinner julen". 

Okej. Så var börjar man? Vi kan väll börja med det faktum att det är väldigt få julkalendrar jag har haft lust att se sedan 1999, då SVT sände Julens Hjältar (jag kan fortfarande ta mig själv i att gå och sjunga "hänger tillsammans, svänger tillsammans..."). Jag tyckte även att Dieselråttor och sjömansmöss var rätt charmig, likaså Hotell Gyllene Knorren. Så jag är ingen julkalender-hatare, men ju äldre man blir, desto viktigare är det att kalendern är välskriven och gott producerad. 

Vi har ju bara sett tre episoder av Barna Hedenhös uppfinner julen, men hittills har den övergått alla förväntningar. Första gången jag såg trailern tänkte jag att här kommer ytterligare ett fjantigt och gapigt barnprogram. Men Barna Hedehös uppfinner julen är... tja, den är himla rolig helt enkelt. Rollerna verkar välskrivna och mamma Knota är utan tvekan min favoritkaraktär. Familjen Hedenhös är också mer nyanserad än i böckerna (som man ändå bara läste för de underbara illustrationerna). 

Det är något med med familjen Hedenhös positivitet i första episoden som bara gjorde mig glad. "Familjeråd?" - "Ja!". Och mamma Knotas helt obetalbart roliga argumentation för varför dem skall åka till rymden "Vi kanske inte överlever vintern ändå...".

För övrigt utspelar sig julkalendern i ett parallellt universum (love it), i en verklighet där julen aldrig blivit uppfunnen. När man spikade den delen av idén måste ju textförfattarna blivit vilda av glädje, för det öppnar upp för så otroligt många möjligheter. 
"Julstjärnan" har slocknat/imploderat/exploderat och bildat ett svart hål, genom vilket man kan resa i tiden. Okej, så vi har tidsresor också, kul. 
Familjen Hedenhös är också innehavare av magiska (du läste riktigt), magiska Sagogryn (hur skulle en stenåldersfamilj annars kunna resa till rymden? Så på något sätt blev det logiskt).


Jag är glad för att: 
  • Barnen inte är framställda som skitungar, där det  är meningen att vi skall skratta när dem gör sönder något eller förstör för sina föräldrar. 
  • Barnen inte är blasé på världen, så som barn/ungdomar gärna framställs på TV idag. 
  • Även vuxna kvinnor ges humoristiska roller (Jag ser på dig mamma Knota). 
  • Julen får lov att vara magi, spänning och äventyr.
  • Kulisserna är så fina och välgjorda. 
  • Casting är på topp och skådespelar-insatserna så bra.

Nu får vi bara hoppas att det håller i sig och att de nästa 21 episoderna är lika bra! Appen är föresten rätt söt, om du har lust att spela ett spel varje dag och bygga din egen raket. App store. Google Play

Har du glömt/struntat i att se julkalender men fick lite lust att titta, så går det att se alla episoder som sänts i SVT Play

Hur fin är föresten inte själva papp-kalendern ifrån Maxén Art då? 

Mystisk Fakta

Det är ju inte första gången man använt sig av en raket i julkalendern. Minns ni Mysteriet på Greveholm? Redan i första episoden så ser man nästan samma raket som man återfinner i årets julkalender och app. Jag pratar inte om familjen Hedenhös raket i bark, utan den rödvita Tintin-inspirerade månrakten. Kanske det är någon på SVT som är ett stort Tintin-fan? (Jag har inte tid eller möjlighet att se igenom alla julkalendrar som varit, så för tillfället så antar jag att det bara är i dessa två, men det hade ju varit kul om raketen synts till i fler kalendrar!) 


02 december 2013

,

Julig Reklam

För mig är julreklam på många sätt synonymt med Coca Cola, men årets var så dålig att den fick inte vara med på listan. Istället blir det en lista med 5 andra julreklamer som av olika grunder har fångat mitt intresse. Det är inte bara jag som gillar att göra listor, varje år sprids listor på internet över årets bästa julreklam (från den engelsktalande delen av världen). Här är mina val. 

John Lewis - The Bear & The Hare
My choice!



Så fort musiken kommer på så förstår du att här så skall du känna känslor, och du försöker stå emot, men det går inte. Animationen påminner om Den långa flykten, vilket är en nostalgitripp i sig. I filmen möter vi vännerna haren och björnen, som ser på när skogens djur förbered inför julen tillsamman och om björnen som aldrig fått uppleva julen. 

Övriga kommer inte i en rangerade ordning, mest för att dem är så olika och är lite svåra att jämföra. 

TK Maxx - The Moment 


Den här tyckte jag var så genial i sin enkelhet. För julen handlar inte om att få, utan att ge. Och det bästa med att ge är "the moment". 


M&S - Magic and Sparkle 



Tack vare internet kan man göra mycket längre reklamer än vad som är möjligt/vanligt på TV. Jag vet inte om jag borde bli förnärmad över att dem försöker sälja mig produkter genom att exploatera mina favorit-äventyr, men M&S kommer undan med det för att filmen är så fint gjord. 


Harvey Nichols - Sorry, I spent it on myself



När alla andra pratar om glädje att ge och visar vackra stunder med familjen, går Harvey Nichols en sin egen väg. En reklam som sticker ut den här tiden på året. 


Kmart - Show your Joe



Ibland så fungerar en reklam så bra bara för att den får dig att skratta. Det här är den reklamen jag kommer dela med andra i sociala medier. 


01 december 2013

,

Adventsdikt

Traditionen att läsa en liten dikt när man tänder adventljus har alltid legat mig varmt om hjärtat. Så till den "första luckan" har jag skrivit en alldeles ny dikt, för de fyra söndagarna i advent. Kanske något att läsa ikväll när du tänder det första ljuset i staken? 



Adventsdikt
av Bianca Olsson


Vi stryker en sticka mot askens kant,
det gångna året vi minner.
En liten låga som lyser sant,
det första ljuset det brinner.

Vi stryker en sticka och väntar på,
Lucia som kommer med ljuset.
För lussebullar vi snart skall få
och sång, som fyller upp huset.

Vi stryker en sticka mot askens kant
och glömmer stressen och stöket.
Tre ljus i staken, som lyser grant.
Det doftar ljuvligt från köket.

Vi stryker en sticka för julefrid, 
för värme när allting är fruset. 
En gång om året, vid samma tid,
vi tända det fjärde ljuset.





30 november 2013

,

Dan före Bloggaredan


I år tänkte jag göra 1 blogginlägg om dagen ända fram till julafton, som en liten adventskalender i bloggform med jultema. Kanske jag skriver om något som händer på internet, eller lyfter fram en tutorial jag gillar eller skapar något själv, med julen som huvudtema. Vi får se!  

Det blir i alla fall ett sätt för mig att räkna ner dagarna och samtidigt dela en massa kul ifrån världens mest underbara högtid.  Här är det bara att följa med!

28 november 2013

Norsk nok eller bare Svensk?


Så vad är det som gör att man är norsk eller svensk? För det är inte utseendet, det är inte kultur, eller religion eller statsskick. Jag hade kunnat ändra medborgarskap, men jag tror inte att det hade hjälpt något vidare det heller. Att vara svensk i Norge går under samma princip som att vara kung eller drottning i Narnia (en gång kung eller drottning i Narnia, alltid kung eller drottning i Narnia). En gång svensk, alltid svensk. 

Jag har bott i Oslo i sju år nu. Jag tog min kandidatexamen i Oslo och jag är förlovad med en norrman. Jag har växt upp med samma kultur, religion och statsskick som i Norge och språken är hemskt lika. Jag firar 17 mai. 
Skulle jag däremot kalla mig för norrman, så skulle folk flest bara tagit det som ett skämt. Jag är ju svensk, jag kommer alltid att vara svensk. 
Du kan i princip komma ifrån vilket annat land som helst till Norge, bo och leva här och kalla dig norsk utan att någon skulle höja på ögonbrynen. Undantaget är Sverige.

Så vad är det som gör att man är norsk eller svensk? Är jag norsk nu när jag börjat se på skidsport? (Något jag började med under OS i Vancouver, min kille lurade mig till att börja titta). I skrivande stund så sitter jag och väntar på att herrarnas skidskytte skall starta. Världscupen har ju börjat nu och dem jag vill se är Bjørndalen och Svendsen i rött, vitt och blått. 

För varje år som går försvinner mer och mer av mitt svenska språk till fördel för det norska. Vad händer den dagen man inte längre hör att jag är svensk? Kanske jag kan leva inkognito som norrman? Jag måste förstås byta efternamn, det blir inte så mycket svenskare än Olsson. Och om jag skaffar mig norskt medborgarskap, blir jag verkligen norsk då? Vad jag menar är, skulle någon annan se mig som norsk?

Jag tror inte det. Jag tror verkligen inte det och jag vet inte ens själv om jag tycker att jag är norsk. 
Jag får nog vara nöjd med att vara svensk, heja på Norge när det är skidor på TV, krama laksen och fira midsommar om vartannat. För trots alla skriverier i media, så är det ändå inte så dumt att vara svensk i Norge. 


26 november 2013

,

Whovians have infiltrated Netflix


So today I discovered that the Netflix customer support have been infiltrated by Whovians. I mean, I allready knew that they're everywhere and I'm kind of one of them. But anyway. 
After this weekends 50th anniversary of Doctor Who I decided to watch some older episodes on Netflix (Norway). 

But... big but, BIG BUTT! 

Four episodes are missing. Four very important episodes. The last four episodes with David Tennant. So what a girl to do? 

Well, I was annoyed, and because it is my right as a human being, I was going to project this annoyness on someone at customer service. But that was easier said, or thought, than done.

I just wanted to know if they could fix the problems with the episodes, and it ended with me typing Geronimo and now writing this blog post. 

So if there are anyone other than me, in Norway or other countries, that are missing Tennat's last four episodes on Netflix, please let them know. Like I always say, the more the scarier!

This is the conversation in full:






18 november 2013

Saving Mr. Banks



Varför gör dem såhär mot mig? Vad som helt uppenbart hade kunnat bli en mellandags-film och som lanseras i november och december i den engelsktalande världen, väntar man med att visa tills i mitten av mars Sverige.

Det här är en film som har gått mig hus och huvud förbi och som jag såg trailern till för första gången för några minuter sedan. En film om hur Mary Poppins (en av mina absoluta favorit-filmer när jag växte upp) blev till. 
Om mötet mellan författaren P.L. Travers och Walt Disney och arbetet som lång bakom en av de mest älskade familjefilmerna genom tiderna. För att göra allting ett hack bättre är två av mina absoluta favorit-skådespelare i huvudrollerna. Nu fick jag också en väldigt lust att se om den klassiska Mary Poppins-filmen.

Här är lite bilder (medan vi väntar) ifrån filmen från 1964:





Leta i den här bloggen