Välkommen till Cocktailpartyt

31 oktober 2011

,

Bakom Ratten


Bakom ratten på en Honda. (En skiss som jag gjorde till min grupps senaste reklam-projekt på Westerdals).
Reklamtexten som hörde till var:

Husker du den dagen du fikk førerkortet og tok din aller første kjøretur, helt alene? Det var bare deg, bilen og veien. Om du ville, kunne du dratt hvor som helst. Det var frihet. Den følelsen minner ikke om noe annet.

I en Honda finner du bare originaldeler fra Honda. Det gir Hondaførere en unik opplevelse. For ingenting høres ut som en Honda, ingenting føles som en Honda, ingenting lukter som en Honda, ingen bil ser ut som en Honda. Det minner ikke om noe annet.

Sansen av HONDA

30 oktober 2011

I'm totally messing with you

“And from that day forward, women embraced their diversity and realized that all shapes and sizes are beautiful. Ah ha ha. No. I’m totally messing with you. All Beyonce and JLo have done is add to the laundry list of attributes women must have to qualify as beautiful. Now every girl is expected to have Caucasian blue eyes, full Spanish lips, a classic button nose, hairless Asian skin with a California tan, a Jamaican dance hall ass, long Swedish legs, small Japanese feet, the abs of a lesbian gym owner, the hips of a nine-year-old boy, the arms of Michelle Obama, and doll tits. The person closest to actually achieving this look is Kim Kardashian, who, as we know, was made by Russian scientists to sabotage our athletes.”
-Tina Fey.

JUL @ IKEA

Finn ett stort fel. Hittade du det? DET ÄR JULPYNTAT I OKTOBER.
Är det verkligen okej? Är det okej att stora företag förstör julen genom att vara så kommersa att dom slänger upp juldekorationer och säljer pepparkaksdeg och omslagspapper I OKTOBER?

Hell no, säger jag. 

Jag älskar jul. Jag älskar snödrivor och ljus i alla fönster. Jag älskar doften av glögg och lussekatter. Jag tycker att det är vackert med Luciasånger och att klä granen med kulörta kulor är något av det bästa som finns. Jag gillar att köpa julklappar och jag spenderar lång tid på att slå in dom. 
Jag blir arg på IKEA när de försöker utnyttja det för att i tre månaders tid kränga juldekorationer. Det skall dom bara låta bli med. 

28 oktober 2011

,

Honda



Just nu så lär vi oss om hur man bygger upp en stark märkesvara och vår kund är Honda. Vad gör man när ett gigantisk företag som Honda bara äger 2% av marknaden. Vad gör man när man säger "Honda" till någon  och personen svarar "Va?". För i Norge så är Honda en ganska ovanlig bil. 

Vårt uppdrag var att förstärka märkesvaran Honda och plattformen var print. På måndag får du se vilken lösning vi valde, men tills dess så kan du se den smarta Honda-reklam videon ovan. Varför? För att det är kul med reklam (ibland).

26 oktober 2011

,

Just a little magic


Hösten är verkligen här. Idag var första dagen jag behövde knäppa höst-jackan, jag tittade upp och nästan ingenting var grönt längre. Vad hände?
Det händer varje år, ja jag vet. Det är höst, en av fyra årstider och allt det där, men det är ändå lite magiskt, eller hur?

24 oktober 2011

, ,

Prezi

Efter det projektet som vi hade i skolan nu senast så blev jag introducerad för ett program som öppnar upp för ett helt nytt sätt att presentera på.

Det heter PREZI och de själva menar att de är "The zooming presentation editor", vilket ganska kort och gott förklarar vad programmet gör.


Du kan bläddre fram och tillbaks i presentationen med pilarna och dessutom zooma fritt i presentationen.

Här är en färdig presentation som blivit gjort om Coca Cola och som tydligt visar många sidor av vad man kan göra i programmet.

Visst är det helt härligt och mycket roligare än power point?

16 oktober 2011

,

Your message is only as good as your ability to share it


Just nu i skolan, så håller vi på att lära oss hur vi skall bli så bra som möjligt på att presentera. Att försöka lära oss att styra rädslan och våra reaktioner när vi utsätts för en obehaglig situation.

Det fick mig att tänka på hur viktigt (över huvud taget) det är att presentera en idé så bra som möjligt. Så idag av en slump så kommer jag över den här videon på internet där någon helt uppenbart delar min kärlek till infographics.

Jag älskar infographics för att dom får oss att se och förstå information mycket mycket snabbare än vad vi annars hade gjort. Datorn har gett oss tillgång till mängder av information och duktiga grafiska designers hjälper oss att absorbera den.
Klicka på bilden för större storlek. Källa: miss-design.com.

Copywriters!

När jag tänker copywriter så tänker jag "min framtida jobbeskrivning". Därför kunde jag inte låta bli att dra på smilbanden när jag fick syn på den här infographicen.
Något av det bästa på hela planschen är "citat som aldrig blivit yttrade av personer som aldrig yttrade dom", Client: Is that logo too big?

15 oktober 2011

10 oktober 2011

, ,

Moving Forward

Jag älskar att ha en blogg men jag vet inte om jag gör ett misstag genom att skriva på svenska. Sverige är ju ganska litet och jag är rädd för att de som kommer in på bloggen ifrån andra länder (och det är faktiskt en del) tröttnar och inte har lust att komma tillbaka. Det är inte aktuellt att installera någon automatisk översättningsknapp för olika språk då jag vet att dessa översättningarna är väldigt bristfälliga.

Så jag funderar på två alternativ. Det ena skulle vara att byta språk helt till engelska och bara använda mig av det engelska språket. Det andra alternativet är att skriva en liten "Translate" längst ner som jag vet att en hel del bloggare gör. Det sista skulle däremot ta för mycket tid och translaten hade nog bara blivit en samanfattning, men det räcker kanske?

,

Sprite Smack

Jag är så lättköpt ibland, men vad skall man göra? Det här är ett vad jag kallar "vid kassan köp". Du har redan varit runt i hela affären och tittat (i det här specifika fallet så var det Lindex, men det gäller i princip alla butiker) och där vid kassan så ligger det en skål med något billigt och färgstarkt.
Jag skulle alltså betala mina strumpbyxor, men istället för 79 kr så betalade jag helt plötsligt 108 istället. Bara för att jag bestämde mig för att  slänga på ett Lip Smack med Sprite-smak och kapsyl-utformning. Lättköpt.

08 oktober 2011

06 oktober 2011

What are you reading next?

Jag är absolut besatt av en sida jag kom in på av misstag idag. Goodreads.com låter dig sätta betyg på olika böcker du har läst och utifrån det så skapas det olika rekommendationslistor för dig om böcker som du kanske tycker om.
Dessutom så kan du göra en "to-read"-lista med med böcker som du vill läsa snart. På sidan finns även svenska titlar så boken måste inte ha varit översatt för att kunna läggas till. Om du önskar så är det också möjligt att prenumerera på dina vänners recentiorer.

Kvinno-Kvinnor

Läs det här först, det är inte så långt och innehåller inga stora ord.


Har du läst? Wow, verkligen...eller hur? 

Som vanligt är det någon skallig gubbe manlig journalist som skall få feminism till att bli något fult. En man som nedlåtande genom hela kolumnen kallar feminister för "kvinno-kvinnor". Jag förstod det inte först, jag trodde såklart att han menade något bra, att det var ett positivt uttryck. Men det visar sig att om du säger ordet kvinna två gånger så stavas det idiot, i alla fall enligt Peter Kadhammar. 

Jag förstår precis vad Eva Bofride säger när hon skrev ”Att tala mycket, vara högljudd, ha bestämda åsikter och en egen klädstil är faktorer som få manliga politiker bedöms utifrån.”

Jag vet inte om du är kvinna eller man som läser det här och det spelar egentligen inte större roll men om du är kvinna undrar jag en sak. Är inte du skittrött på att bli bedömd på andra premisser än dina manliga kollegor? Om din chef förväntar sig att du skall kliva upp en timme tidigare än din manliga kollega för att se sådär skinande och trevlig ut och samtidigt vara lika pigg, borde du inte få mer betalt?

Denna kolumnist uttrycker också att ingen säger kärring men bara gubbe. Skillnaden är att gubbe kallar kvinnor män med en viss attityd och kärring kallas kvinnor av män med en viss attityd
Jag hör män säga kärring hela tiden. Ofta så är de medelålders eller äldre och pratar om sin fru, t.ex. "... så har väll kärringen lagat något gott tills jag kommer hem. He he he he he." Jag ryser ända ner till tårna av att tänka på att någon skulle prata så om mig.

För det manliga och kvinnliga finns inte bara i media utan i vanliga alldagliga konversationer och det är lika mycket dom som sätter standarden. Det är vardag för oss att kvinnor skall vara lite sämre, omtalas lite sämre, ha lite sämre betalt. 
Ingen vill ju vara en jävla kuk, men det är ju ändå lite värre att vara en jävla fitta.        -Magnus Betnér 

05 oktober 2011

,

Stationary


Idag provade jag att göra ett eget brevpapper som man skulle kunna använda till, ja vad vet jag, till brev kanske? Jag behöver börja att skriva mer brev, det är ju alldeles uppenbart.

Vad som också hade varit lite coolt är att designa en stämpel och bara använda naturfärgat papper och vitt bläck (som i artikeln innan).

04 oktober 2011

, ,

Real Letters

Jag vill skriva brev. För i tiden skrev folk brev, det var en konst. Jane Austen omtalade det i Stolthet och Fördom, om man kunde vara mer eller mindre bra på att skriva brev. Det var inte länge sedan brev var det sättet som man kommunicerade på, i människans historia alltså, om man ser på världen med lite perspektiv. Att bara slänga iväg ett mail utan någon begrundelse skapar ytlig kommunikation.

Jag kan vara djup, tror jag. Men först och främst så vill jag bara skriva brev för att det är mer analogt. Lite som när musikintresserade människor försöker förklara varför de köper vinyl istället för CD. Förmodligen ologiskt för de som inte har "speciella" intressen.
Men ett brev är inte bara något du lägger tid på, det är också vackert. Har du tänkt på vilken vacker handstil folk hade förr i tiden och brevpappret var också fint. Så nu funderar jag på att göra mitt eget brevpapper som jag kan sända fina personliga brev till...någon, hum.
Det allra bästa är ju dock kuvertet i sig, där kan man stoppa i små mystiska hemligheter.

Big Ideas

Det bästa med anteckningsblock är att dina idéer aldrig försvinner. Dom finns alltid kvar i den där vackra, slitna, blommiga, randiga, svarta, dyra, billiga anteckningsboken. 

Jag har kommit fram till att jag föredrar anteckningsböcker med olinjerade sidor eller "blanka ark". Då kan du både skriva, teckna, doodla, göra storyboards och mindmaps, det känns helt enkelt mer kreativt.

Jag har slut på anteckningsböcker (just nu använder jag en gammalt spiralblock som inte ens är mitt). Längtar till mitt studiestöd kommer in, då skall jag gå ner på stan och köpa anteckningsböcker för alla slantarna! 

CSN

Är det bara jag eller är csn inte helt kloka i huvudet? Jag blir aldrig behandlad på något annat sätt än med nedlåtande tonfall och distans när jag ringer deras kundservice och dom tycker absolut inte om att höra att någon på csn har gjort fel.

Vad de anställda på csn (eller i alla fall de 5 olika jag pratat med den senaste veckan) inte förstår är att det är deras JOBB att hjälpa studenter. Det är deras JOBB att hjälpa mig och se till att allt blir riktigt för mig. Deras jobb är INTE att sitta på någon hög häst och vara ohjälpsam och snorkig. Deras jobb är inte att skita i att lyssna och avbryta mig när jag pratar. Deras jobb är inte att skylla på sina arbetskamrater och koppla mig vidare igen och igen och igen. Man tycker att någon borde ta ansvar. Man tycker att någon borde köpa dom en ordbok, slå upp ordet kundservice, kopiera, förstora och sätta upp på väggen i fikarummet. 

Jag har fortfarande inte fått mitt studiestöd, det kommer på onsdag. Jag har fortfarande inte betalt min terminsavgift (studerar på en skola i Oslo med avgift). Jag har inte betalat min hyra och jag har fått låna pengar till mat av familj.

För det första är csn väldigt otydliga och kryptiska i sina besked. Hade det inte varit sunt förnuft att skriva alla besked till studenter TYDLIGT så att det inte blev någon förvirring om hur man skall gå till väga? 

När jag en månad efter min ansökan inte hade fått några pengar så var det dags att ringa och höra vad som egentligen hade hänt. Där fick jag svaret att skolan jag går på inte var godkänd för studiestöd (utlandsstudier) ifrån csn. Jag sa att det kan inte stämma och att någon hade gjort fel men nejdå, det hade dom visst inte. Så jag sa att det är mitt andra år nu och att skolan redan har blivit godkänd eftersom jag är på mitt andra år (betonade det tydligt) mitt i en bachelor-studie och uppenbarligen så är skolan redan godkänd för jag har redan gått ett år på den utbildningen och mottagit studiestöd för det året.

Jo, dom hade nog kunnat göra fel ja fick jag till svar då. Dom bad mig att vänta, jag skulle få prata med en annan handledare. RING. Här börjar konversationen om på nytt och jag får förklara samma sak en gång till. Men det var inte heller den här personen som hade något som helst ansvar. Nej okej, men vem hade det? En person som inte var på jobbet den dagen hade min sak, jahopp, men personen i telefonen skulle be någon annan att se på det. Toppen, kan ni ringa mig eller skicka ett mail till mig när den personen har sett på det? Javisst svarar han, såklart vi kan, toppen säger jag, tack så mycket.

Klockan är nästan 16 samma dag och det är kritiskt för det är då kundtjänst stänger. Jag tog upp telefonen och började om processen, varenda person som jag pratade med säger emot mig i någon sorts nedlåtande översittar-ton och när jag försökte uttrycka min desperation och ilska över systemet till en kvinna så blev hon irriterad på mig. Även hon lovade till sist att ge besked vidare. Mindre än 24 timmar senare var skolan "mirakulöst" godkänd och jag kunde få mina pengar...

...Trodde jag. En vecka senare, inga pengar på kontot. Jag ringer igen för att klaga. Jag försöker förklara för damen i andra änden att jag inte känner att man får någon hjälp ifrån csn. Då snörper hon av mig med "jag ser ju att du fick hjälp av oss förra veckan". Hallå Damen! Att ringa och telefontrakassera csn för att sedan tvinga er att se på min sak medans jag blev rundpassad till fyra olika personer ÄR INTE ATT "FÅ HJÄLP".

Herrejävlar!

03 oktober 2011

It's Bigger on the Inside

Innan jag blev färdig igår så gjorde jag ytterligare en Doctor Who-poster fast den här gången med den nya loggan som utgångspunkt. Jag tycker att den är så smart då det både står "D W" och ser ut som Doktorns Tardis (det är ett rymdskepp/tidsmaskin för er som inte helt har följt med på denna charmiga brittiska serie).

Doctorns skepp/tidsmaski hade en kamuflerings-funktion som gick sönder någon gång på 20-talet och sedan dess så har den alltid sett ut som en blå polisbox och låter helt speciellt när den landar. 

Jag tror jag slutar det här inlägget innan jag nördar ut helt men ta och se serien, gärna den nyare varianten som började i 2005 (tror jag). 

02 oktober 2011

Doctor Who Posters

Jag märker att det blir väldigt mycket Adobe Illustrator just nu, men när man väl har kommit igång så kan man inte låta bli att prova nya saker.

Jag är en riktig Doctor Who-Nerd så det fick bli två Doctor Who posters med minimalistisk stil. Jag använde mig av samma bakrund, samma font och samma blå färg för att skapa en tydlig grafisk profil.
Vilken blev bäst?

Clipping Mask

En rolig funktion i Illustrator är Clipping Mask. För att få ditt namn (eller en annan text) med fyllet av en bild/foto så gör du såhär. Välj "place" och placera din bild. Välj text och skriv in din text ovanpå bilden. Välj "inget fyll" inne i texten och valfri färg på kanterna. Med den svarta pilen markerar du både bilden och texten. Välj clipping mask och make! 

Leta i den här bloggen