Välkommen till Cocktailpartyt

06 augusti 2011

,

Atomium

Vi har besökt Atomium utanför centrala Bryssel. Atomium är ett byggnadsverk/skulptur med numera en permanent utställning som byggdes till världsutställningen 1958. Liksom Eiffeltornet i Paris var Atomium i Bryssel byggt för att sedan rivas efter världsutställningen och liksom Eiffeltornet så blev det så populärt att det blev stående.
Vi bestämde oss för att köpa biljetter och fick på så sätt gå igenom fem av de nio gigantiska kulorna/sfärerna.
Den sista och högsta metallkulan står 102 meter upp i luften och dit var man tvungen att ta en hiss som tar dig 5 meter i sekunden, en hög hastighet för en hiss som dessutom hade ett genomskinligt tak så att du såg hur fort du närmade dig.
Väl uppe så upptäcker vi att man kan gå en trappa upp den den "övre halvan" av kulan och där fanns både en restaurang och en bar, självklart så blev dagens lunch på 100 meter med utsikt över hela staden. Tyvärr hade vi lite dåligt väder den dagen för på en klar dag så skall man kunna se ända till Antwerpen.
Atomium föreställer en järnkristall som är förstorad 165 miljarder gånger. Den representerar på många sätt den framtidstro på teknik som fanns på 50-talet. Att allt var möjligt. Den symboliserade först och främst att kärnkraft i framtiden skulle användas för fredliga syften.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen