Välkommen till Cocktailpartyt

31 augusti 2011

, ,

Oslo: En Tidskapsel

Uppstratrsprojektet på skolan i år är: "Vad kan du göra för Oslo?". Man kan ta tag i problemställningar stora som små. En grupp valde att lämna något till eftervärlden, eller i alla fall skolungdomar i Oslo om 40 års tid. Dom bestämde sig för att göra en tidskapsel och bad eleverna på skolan att bidra med något i arkformat. 

Mitt bidrag "Oslo Skyline" är konturerna på de mest kända byggnaderna i Oslo. Varje kontur har jag fyllt med nyheter ifrån Aftenposten, Norges just nu största tidning (räknat i upplaga). 
Från vänster. 
Colosseum; En undersökelse + artikeldel om intimitet i bilar. 47% av kvinnorna svarade ja.
Holmenkollen; Egentligen bara ett sportnamn synligt.
Slottet; En artikel om de äldsta byggnaderna de känner till i Oslo stad.
Rådhuset; Gadaffi-saken, högaktuellt just nu.
Marken; Norge efter 22.juli - det ligger där nu i det kollektiva minnet.
Domkirken; Kyrkan vill byta logo och visar upp den tilltänkta versionen.
I luften; En luftballong av en ros som jag tror kommer att bli en symbol för Oslo efter 22 juli.

Högst upp till höger så kan man också se 30 aug 2011 temperatur, nederbörd och vindstyrka taget ifrån sidan yr.no. Intressant om de fortfarande använder samma sida om 40 år eller ens känner till den. Också intressant om det skulle visa sig att det har blivit stora skillnader i klimatet.
Vänder man på arket och håller upp det mot ljuset ser man namnet på byggnaderna för identifikation.
Man kan ju fundera på om det fortfarande är dessa byggnader vars form är de mest kända år 2051. 

, ,

Gangsta & Hipster

När du gör en hemsida eller blogg så behöver du text att fylla ut med för att lättare kunna se hur sidan kommer att se ut. Till det används Lorem Ipsum.

Lorem ipsum är helt enkelt en dummy text för tryckindustrin, det är branschens standard dummy text och har använts ända sedan 1500-talet. Den har inte bara överlevt fem århundraden utan också hoppet över till elektronisk sättning.

Nu är ju Lorem Ipsum kanske inte en roligaste texten som finns så istället föreslår jag att du väljer någon av de följande, lite mer specialiserade sidorna:

Exempeltext: Whatever stumptown ethical skateboard. Fanny pack whatever chambray iphone you probably haven't heard of them master cleanse. Retro PBR cliche freegan cardigan. Farm-to-table messenger bag locavore helvetica high life scenester. American apparel skateboard keffiyeh, 3 wolf moon before they sold out organic vinyl gentrify williamsburg mixtape carles butcher chambray. Portland butcher keffiyeh irony shoreditch letterpress. Farm-to-table tattooed sustainable salvia, twee keffiyeh butcher lomo.

Exempeltext: Lorizzle ipsum dolizzle sit sure, mofo adipiscing crackalackin. Tellivizzle sapien velit, volutpat, suscipizzle quizzle, gravida vel, tellivizzle. Pellentesque funky fresh tortizzle. Sed ghetto. Get down get down sure dolizzle dapibizzle turpis shizznit gizzle. Maurizzle pellentesque nibh izzle turpizzle. Stuff izzle ass. Pellentesque things rhoncizzle crunk. In hac habitasse platea dictumst. Funky fresh dapibizzle. Daahng dawg tellus urna, dawg shiz, bling bling ac, fo shizzle mah nizzle fo rizzle, mah home g-dizzle, nunc. Bow wow wow suscipizzle. Integizzle sempizzle fizzle pot purus.

30 augusti 2011

,

Frihet att Uttrycka sig

Idag har jag tänkte en hel del på ordet yttrandefrihet och vad det betyder för mig. Yttrandefrihet är en av Sveriges fyra grundlagar och en grundsten i det svenska samhället, det är också den yngsta av de fyra grundlagarna och togs i bruk först 1992. Men yttrandefriheten är en lurig sak, för det finns många som tror att bara för att man har rätt att yttra sig så kan man köra över alla andra svenska lagar (såsom hets mot folkgrupp). Det är också många som blandar ihop yttrandefrihetsgrundlagen med tryckfrihetsförordningen. Det som skrivs går under den senare.

Vi har tryckfrihet för att undvika censur och enligt lagen så gäller det bara förbud av granskning ifrån myndigheter. Men det är år 2011 och det finns företag och medier som har större makt än svenska offentliga myndigheter. Aftonbladet till exempel. Aftonbladet, Sveriges mest lästa tidning.

"Om man tycker någonting så skall man kunna stå för det" skriks det ifrån bloggar runt om. Men det finns också något viktigt och elementärt med att få vara anonym. För även fast det är lov att ha en åsikt så är det också många som tvekar inför att framföra den. Ibland har man lust att slå tillbaka emot orättvisor eller kommentera på något som upprör en, men man har ett jobb, man har vänner och man tänker på hur andra skall reagera.

Jag vill inte att mitt Facebook-konto, med fullt namn och bild skall läggas ut någon stans. Det har inget att göra med att jag inte står för det jag säger.
Jag känner mig alltid osäker när man skall pålägga människor någon form av censur. Är det här beslutet verkligen genomtänkt eller något politiskt korrekt att göra i kölvattnet av den 22 juli och terrorangreppet i Oslo?

Skall en terrorists handlingar plocka bort min frihet till att kommentera på nyheter i svenska medier? Jag bara undrar.

,

Vid Vatten

Veckans Tema på Fototriss är "Vid Vatten" och om det är något som jag gillar att fota så är det vatten. Tyvärr är jag sjuk och jag kan inte gå ut och ta nya så jag väljer tre lagrade ifrån Oslofjorden (tagna ifrån Akershus fästning).


Besök fototriss för fler bilder på samma tema. 

29 augusti 2011

,

Wallpaper Cover


Just nu på Wallpaper kan du göra ditt eget cover i ett program med olika lager, symboler och bilder. Gör en eller hundra olika, gör så många du vill.

Här är två stycken som jag gjorde idag. Om du bestämmer dig för att göra en egen så länka gärna till den i kommentarfältet. Det är kul att se hur andra tänker.
Gjorde först en som var inspirerad av skolans (Westerdals) färger. Efter en faddervecka när man anväde dom till allt man gjorde så är det svårt att låta bli.
Den andra består bara av två färger (plus lite grå) och istället har jag försökt att jobba med lager och hålla det så enkelt som möjligt.




,

A Sick Day

Regnet smattrar mot ljusschaktet i storarummet. Jag ligger nerkrupen i soffan under duntäcket och ser ut genom rummets enda mot stora fönster som vätter mot gården.

Det växer en gigantisk björk utanför, den är alldeles för stor för att stå på en gård och den ställer till med problem. På sommaren får jag hänga ut genom fönstret för att försöka klippa av de grenar som står och slår emot rutan när det blåser. På våren sprider trädet en massa pollen in i lägenheten. Större delen av året så gör attraherar den alla möjliga sorters insekter vilket gör det svårare att ha fönstret öppet.
Men björken gör något som berättigar dess existens, den skapar insynsskydd.

Vad gör man en regnig dag? Vad gör man när man är sjuk? Det finns gränser på hur länge man orkar se på tv eller spela dataspel.

Är det någon som några fantastiska idéer på vad man skall hitta på när man är sjuk?

28 augusti 2011

, , ,

Art Walk Oslo

Skolan började i onsdags och med det fadderveckan och ett uppstartsprojekt. Jag vet inte om jag har sagt det här innan men skolan har flyttat ut ur sina gamla lokaler och in i ett sprillans nytt bygg anpassat efter elevernas behov. Det betyder också att jag kan börja att ta bussen till skolan (istället för att behöva gå i alla sorters väder) vilket känns otroligt bra.

Till poängen, på väg till skolan har jag sett dessa två bilder nedan och undrat vad det var för något och varför dom har blivit lämnade ifred i ett område där väggarna annars är täckta av taging och graffiti.
Det visade sig vara en del av ett konstprojekt, en "art walk" som du kan gå genom Oslo. På hemsidan står det;
After weeks of hard work T&J Art Walk are proud to announce that The Art Walk is completed. Special thanks to all the artists for helping us supporting Human Rights Watch’s important work at the frontline of humanity. Their talent and creativity has put colour to the city at a time it was most needed after the terror of July 22.
Det här projektet påminner mig "the comic walk" i Bryssel som jag skrev om för inte så väldigt länge sedan. Jag såg även massvis av dekorerade husväggar i Köpenhamn som jag besökte i våras, det verkar vara en snabbt stigande trend runt om i storstäder. 
Kirkeveien 59
Storgata 51

Bygdøy Allé 3

Bilder lånade ifrån tjartwalk.com/blog.

27 augusti 2011

Fadderveckan

Nu är fadderveckan slut och mina plikter som fadder i fadderkomitéen är inte längre relevanta. Tre dagar av non stop arbete, skratt och fest + vanlig skolgång har gjort mig alldeles tom i huvudet. Idag var jag dessutom i lokalen och städade, lokalen som såg ut som ett helvete efter gårdagens fantastiska fest.

Jag hade utöver fadderkomitéen en egen grupp (Ibsens smårips) som jag följde varje dag under deras uppdrag. Mest imponerad blev jag nog över torsdagens resultat.

Uppdraget; Att klä in något i papp (alla grupper fick en rulle med 30m papp och en tejp). Du får extra poäng för kreativitet och storlek.
Hur jäkla bra blev inte den här?

22 augusti 2011

21 augusti 2011

,

Keep Calm and Carry On


Ibland får man nästan skylla sig själv.
Låt oss säga att du är på en förfest och på utsidan så står det en grupp med utemöbler, inte kunde du väll veta att dom var genomruttna?

Jag sitter i soffan och försöker att tvätta bort gårdagens smak av alkohol och askopp ur munnen med Fanta. Cola går bra men Fanta är det bäst, jag undrar vad dom har i läsk egentligen, låt oss sätta det på schemat för senare reflektioner. Jag vrider mig åt vänster och skriker till, någonting har hänt med min rygg.

Flashback.

Två killar satt sönder den stora träsoffan på gårdsplanen. Sen lutade sig en annan kille bara tillbaka och ryggen föll ur träfåtöljen. Allt det borde gett indikationer på att sittgruppen var fullständigt genomrutten och det gjorde det ju. Jag registrerade att det absolut var osäkert att sitta där och slog mig ner på bordet istället.  

Kvällen fortlöpte med en flaska vitvin och nästa gång som jag gick ut för att ta en cigg så visste jag att jag skulle undvika sittgruppen och hoppade upp på bordet för att sedan fortsätta sen rätt ner genom det.
Det såg ut ungefär som att jag hade fastnat i en överdimensionerad toalett med rumpan rätt ner och armar och ben som stack ut på sidorna. Långt ifrån mitt stoltaste ögonblick.

Min kära rygg som stoppade mig ifrån att dimpa i backen och får idag betala för sin hjältemodiga insats. Ibland får man nästan skylla sig själv. Nästan.

19 augusti 2011

Back to School

På onsdag börjar skolan igen och då är det också dags för faddervecka och projekt. Sommaren har på alla sätt varit för lång och jag längtar till nästa vecka. Som medlem av fadderkomitén har jag varit med och planerat nästa veckas events och jag kan säga att de nya Westerdals-eleverna verkligen har något att se fram emot!

17 augusti 2011

,

Comic Walls

I Bryssel är dom väldigt förtjusta i sina serietidningar och seriefigurer. 
Centralt, runt om i staden finns det över 40 olika husväggar, professionellt målade och väldigt populärare både bland turister och Bryssel-bor. 

Klicka på bilderna för full storlek.

15 augusti 2011

, ,

Picnik - Part 5

Jag sitter på räcket framför det kungliga palatset i Bryssel.
Det har blivit ganska så populärt att göra bilder svartvita för att sedan gå tillbaka till originalfärgen på en specifik detalj. För att få bäst pop-out effekt så bör detaljen som du highlightar vara så färgstark som möjligt så att det står ut emot det svartvita, ibland får man nästan illusionen av att det färglagda är innklippt, som mig själv på bilden ovan.

Hur gör man?
Gå in på picnik.com och ladda upp ditt foto. Välj effects och "Black and White". Sen tar du penseln (brush) och målar helt enkelt över på de ställena du vill att originalfotot skall lysa igenom. Målar du lite snett så kan du bara måla över det området igen genom att först klicka på effect i pop-up-rutan och sen är det bara att fylla i.
(Du behöver inte ha premium för att utföra denna redigering i picnik.)
En lampa helt klädd med skalet av skarabéer som du återfinner i det kungliga palatset i Bryssel.

Everything is a Remix - 3


Här kommer den senaste delen av "Everything is a remix", den tredje i raden. Jag har gått och väntat hela våren på den tredje delen, men så kom sommaren och så glömdes det av. Till min stora glädje upptäckte jag alltså idag att nu var det dags för ytterligare ett avsnitt. Nu är det bara en del kvar...

Se dom två första avsnitten HÄR.

12 augusti 2011

,

What's Inspiration?

"För att få inspiration..." är ett vanligt uttryck i bloggvärlden. Man skall göra en massa saker för att få inspiration, men inspiration till vadå? Att bli en bättre stylist, att längta efter ett liv man inte har, inspiration till att gå ut och spendera en massa pengar på saker man inte visste att man behövde innan?

Inspiration kommer av latinets inspiro vilket betyder inblåsa eller väcka liv i. Något som skall sätta igång mental verksamhet. Ordet har felaktigt kommit att betyda "motivation" och "kreativitet".

Så vad menar folk när dom säger "låt dig inspireras"? I min värld så betyder det oftast att någon tycker att jag skall ut och köpa något.
I vilket fall som helst, "inspiration" är kanske bloggvärldens mest missbrukade ord, jag undrar varför det har blivit så?

09 augusti 2011

, ,

Oui Mademoiselle

I Bryssel återfinner du alla världens kök men vill du äta inhemskt så har du att välja mellan det franska köket och det belgiska köket. I Bryssel håller maten ofta hög standard och du vågar därför prova något nytt ibland.

Jag har smakat på en del rätter som jag visste att jag skulle tycka om (kalv i svampsås), en del rätter som förvånade mig för att jag tyckte om dom (grisfötter) och en del som inte kommer att få hamna på min tallrik igen (kycklinglever-paté/limpa).

Det finns över 100 michelinrestauranger i Bryssel och här kommer bilder från en av dom (vilken vi besökte flera gånger).
Burgundy Snails and Garlic Butter
Poached Egg in Burgundy Wine Sauce
Sausage and Pistachio nuts à la Lyonnaise
Blanquette of Veal à l'ancienne
Chicken Liver Terrine 
Pigs Trotter Vouvray mode (no bones)
Roast leg of Duck and Onion Marmalade (Confit)
Grilles White Sausage with a Sauce of Tarragon









La Clef de Champs
Rue de Rollebeek 23
1000 Brussels, Belgium

06 augusti 2011

,

Belgian Chocolate

Det absolut, absolut, absolut, absolut...ABSOLUT bästa med att semestra i Bryssel är all choklad. Det finns säkert hundra butiker dedicerade till att göra och sälja choklad i centrala Bryssel. Så hur skall man välja?
Om du inte blir erbjuden är det helt okej att be om att få provsmaka i olika butiker innan du bestämmer dig för vilken choklad du vill köpa.
Vi hittade en trevlig butik, Bruyerre, på Grand Place. Där stod dom och gjorde en del av chokladen som dom sålde i butiken under öppningstid, för att visa att här är chokladen verkligen "hand made". Vi har varit där flera gånger och provsmakat och köpt och nu senast kom vi ut med över ett kilo. (En del skall dock ges bort i present).
Förutom choklad ifrån Bruyerre så köpte vi också en handplockad ask ifrån Leonidas och chokladdoppade "torkade" jordgubbar ifrån Godiva.

Tyvärr så hann jag aldrig gå på Museum of Cocoa and chocolate, men det skall jag definitivt göra nästa gång jag kommer till Bryssel, för jag är övertygad om att jag kommer att komma tillbaka hit. Eller så kanske jag tar en vårsemester till Bruges, när det är chokladfestival.

,

Atomium

Vi har besökt Atomium utanför centrala Bryssel. Atomium är ett byggnadsverk/skulptur med numera en permanent utställning som byggdes till världsutställningen 1958. Liksom Eiffeltornet i Paris var Atomium i Bryssel byggt för att sedan rivas efter världsutställningen och liksom Eiffeltornet så blev det så populärt att det blev stående.
Vi bestämde oss för att köpa biljetter och fick på så sätt gå igenom fem av de nio gigantiska kulorna/sfärerna.
Den sista och högsta metallkulan står 102 meter upp i luften och dit var man tvungen att ta en hiss som tar dig 5 meter i sekunden, en hög hastighet för en hiss som dessutom hade ett genomskinligt tak så att du såg hur fort du närmade dig.
Väl uppe så upptäcker vi att man kan gå en trappa upp den den "övre halvan" av kulan och där fanns både en restaurang och en bar, självklart så blev dagens lunch på 100 meter med utsikt över hela staden. Tyvärr hade vi lite dåligt väder den dagen för på en klar dag så skall man kunna se ända till Antwerpen.
Atomium föreställer en järnkristall som är förstorad 165 miljarder gånger. Den representerar på många sätt den framtidstro på teknik som fanns på 50-talet. Att allt var möjligt. Den symboliserade först och främst att kärnkraft i framtiden skulle användas för fredliga syften.

03 augusti 2011

,

Watch out for Pink Elephants

Vad tänker du på när du hör ordet Belgien? Är du man har du med största sannolikhet svarat öl och det med all rätt, för i Belgien så dricker man mycket öl.
I Bryssel finner du Delirium café, som enligt Guinness world records innehar rekordet för en bar/café/restaurang med flest ölsorter.
Du kan mer bestämt välja mellan 2004 sorters öl ur en tjock A4-katalog. Här var ölen uppdelade efter tre kategorier "rekomenderade", "Beligen" och "världen". Ur deras sortiment kunde man även återfinna en öl ifrån Sverige och två ifrån Norge.
Mitt nya favoritmärke bland öl har här blivit Liefmans, dom använder sig av röd ale och körsbär i sina ölsorter och man serverar den fördelaktigt "on the rocks".

Leta i den här bloggen