Välkommen till Cocktailpartyt

28 juli 2011

,

Life goes on

Text George Carlin
Idag återvänder jag tillbaka till verkligheten, eller kanske snarare tillbaka ifrån verkligheten. För de närmsta dagarna har jag ärligt talat tänkt att om man inte skriver om det som har hänt, så kan man lika gärna inte skriva alls. Fast på något sätt är det ju feltänk, för livet går vidare.

Jag såg en dokumentär om en man som överlevt en flygkrasch i bergen, som var tvungen att äta upp andra (redan döda) passagerare för att överleva för att efter en lång tid inse att ingen hjälp kommer. Denna bestämde sig då för att vandra över en fjällkjeda i sina sommarkläder för att söka hjälp, han visste att han skulle dö, men det gjorde han inte. Han kom istället tillbaka till samhället flera månader senare och upptäckte att han var dödförklarad, han hade tänkt mycket på vad som skulle vara annorlunda och upptäckte tills sin förskräckelse att allt var precis som förut. För efter ett tag går livet vidare, även för de sörjande, verken man vill eller inte.

Jorden kommer inte att sluta snurra och livet går vidare, även fast det för många drabbade kanske inte känns så just nu. Jag förstår det. Som svensk boende i Norge känner jag kanske mer med norrmännen än många andra svenskar, jag har gråtit otaliga gånger när jag sett tal eller läst artiklar och jag känner mig mer som en "nordbo" än som norsk eller svensk just nu.

I morgon får bloggen återgå till det normala. Jag har ju även tecknat och fotat under de senaste dagarna så då kommer jag att blogga lite om vad jag har gjort mellan nyhetssändningarna.

25 juli 2011

,

Ensamma stod dom

Bild; Tommy Ellingsen
En nation i sorg, ett land samlat, en värld i tårar. 
En overklig händelse, omöjligt att förstå, svårt att konfrontera verkligheten. 
Fatta händer, kom närmare, håll dig när, idag skall du inte vara ensam. 
För ensamma stod dom i döden, i en värld som spytt upp en galning med gevär.

23 juli 2011

, ,

22.07.11 - Ondskan

Bildkälla Facebook
Oslo är min hemstad, det är där jag bor och går i skolan. Jag har en norsk sambo och norska vänner, jag har till och med börjat prata norska. När jag får frågan om hur norrmän är så brukar jag svara att "dom är som oss, fast med talfel", det är ett skämt som jag säger med ett leende på läpparna för Norge ligger mig varmt om hjärtat. 

Igår befann jag mig inte i Oslo, men det gjorde min sambo, mina vänner, mitt hem och skola. Jag förstod inte hur allvarligt det skulle bli först, det gjorde nog ingen. På internet läste jag rätt efter bombning att några var skadade, jag tänkte först att det skulle bli som i Stockholm, att kanske bara gärningsmannen var död. Jag ringde pojkvännen, han hade varit nära vår lägenhet (ungefär vid slottet), bara 10 minuter därifrån, han sa att det hade skakat i hela marken och att han hade hört smällen. Vi pratade lite och jag började titta på nyheterna, Twitter, Facebook och uppdatera de olika norska tidningarna.

Snart skulle det visa sig att det var två döda i bombningen, ett tal som senare skulle stiga med ytterligare fem tagna människoliv. Jag gick till Ica och när jag kom tillbaka så loggade jag av vana in på Facebook, folk hade börjat att sprida meddelandet "IKKE RING FOLK PÅ UTØYA. De gjemmer seg for gjerningsmannen. Kopier statusen! (Ambulasen kommer ikke fram fordi det er forsatt skyting)"

Det kändes inte verkligt, under kvällen kommer vittnesrapporter in, ungdomar som har räddats eller räddat sig själv ifrån ön berättar om 20-30 döda. Polisen bekräftar sent på kvällen att det är minst 10 personer. På Facebook sprids meddelanden om att hjälp behövs "Oslo universitetssykehus trenger blodgivere med blodtype 0 - (null minus). Ring blodbanken nå - telefon 2211 8900 eller 2211 8865"

Nu börjar de stora spekulationerna, vad är det för galning som kan ligga bakom det här? Vad är det för vansinnig människa? På de sociala nätverken sprider folk budskap om att inte döma någon i förtid "Om noen skulle finne på å bruke det som nå har skjedd i Oslo for å score billige poeng om innvandringsstopp og lignende, gjør dere selv en tjeneste: slett meg fra vennelisten før jeg gjør det. Dette er en tid for samhold og fellesskap, ikke hat og frykt."

Jag gick och la mig med en klump i magen och bad pojkvännen om att skicka sms när han hade kommit hem. Han hade spenderat kvällen hemma hos några vänner och det är jag glad för, igår var inte dagen för ensamhet. 

Jag vaknade vid 9-tiden idag och gick in på VG, 84 döda på Utøya. Jag började spontant att gråta och jag tror inte att jag var den enda som gjorde det i morse. Igår var en verkligt svart dag, världens mäktigaste ledare kondolerar, det gör jag också.

Anders Behring Breivik är gripen för dåden i Oslo. Undrar du hur ren ondska ser ut så har du svaret här; Det kan vara vem som helst och du kan inte se det på någons utseende, för ondskan kommer inifrån. Bildkälla


22 juli 2011

Little Bianca

Eftersom jag spenderar sommaren i Sverige så leder det lätt till små trippar "down memory lane". Jag gick igenom en massa foton ifrån när jag var liten och hittade ett som jag ville teckna av. Har börjat med att teckna upp en grund och proportioner för det kommande motivet. Planen är att avsluta det hela med akvareller, behöver som sagt köpa en ny pensel först bara.

21 juli 2011

Sverige

Den här bilden passar väldigt bra som skrivbordsunderlägg.

Jag Undrar

För några månader sedan så tog jag en "print screen" på den här bilden men jag glömde att spara hemsidan, är det möjligtvis någon som vet vem som har tecknat den här?

18 juli 2011

,

Misse

Pappa har blivit adopterad av en katt. En dag satt den utanför huset alldeles utsvulten och vägrade att gå. Den hade inget halsband och inget datachip men det är en raskatt så någon hade bara lämnat katten, övergivit den. Så katten bestämde sig för att flytta in hos pappa och efter att ha lärt känna den under sommaren så måste jag säga att det är en positiv ting för alla parter, sötare och snällare katt får man nämligen leta längre efter. Du behöver aldrig vara rädd för att bli biten eller klöst och den älskar att komma och lägga sig i knät, när den inte ligger och sover i tvättkorgen eller klättrar i träd i trädgården.

17 juli 2011

14 juli 2011

, ,

The Poppy




Utdrag ifrån "The Poppy" av Francis Thompson. 
Tyckte att det passade så bra med min teckning av "poppys" (Vallmo) i vas.

13 juli 2011

,

A Fine Line - With Color

Idag fick jag färglagt min teckning med akvareller. Tog en kopia av den innan jag började att måla så jag skall även prova med promarkers någon dag för att se om bland annat huden kan bli en del bättre. Har även scannat in den till datorn så jag kan färglägga den i Illustrator. Jag tycker om att prova mig fram och testa olika metoder och material för att se vad som passar bäst. 

Jag ser också framför mig att både huden och håret borde vara mörkare och att det skulle passa bättre  med hennes drag och de röda och gröna färgerna.

12 juli 2011

,

A Fine Line

När jag tecknar och målar så hamnar jag ofta i olika perioder där jag använder samma sorts material. Det har hänt även den här gången. Jag började med att göra en blyerts-sketch som jag sedan fyllde i med en fineliner (Pilot Drawing Pen 0.3).

Planen är att först scanna in bilden på datorn och sen färglägga med akvareller. Varför jag väljer att först scanna den är för att då kan jag någon gång i framtiden välja att färglägga bilden i tex. illustrator och få ett helt annat resultat.

11 juli 2011

, ,

Akvarell

Idag fick mina akvareller bli motivet för min akvarell.  Förutom att vattenfärg är ett enkelt material att måla med och som de flesta lär sig redan som barn så används det också av framstående konstnärer och kan bli de mest fantastiska målningarna.


Jag har inte målat med akvarell på ett bra tag nu så jag började med en enkel bild för att komma igång igen. Jag lovar däremot att ni kommer att få se många fler akvareller ifrån mig innan sommaren är slut. Först måste jag bara ta mig in till stan och köpa lite fler färger och några penslar. 


10 juli 2011

,

Cherry Cherry


Idag var jag och pappa ute och pallade körsbär. Grannen har sedan länge flyttat och huset står tomt då det ännu inte har sålt, gräset står en upp till knäna. Körsbärsträdet står också där, orört och bären förblir oplockade och faller till marken.
Så istället för att dessa underbara delikatesser skall bli gödsel för den redan övervuxna gräsmattan så hoppade vi över staketet och fyllde en skål med 3 liter körsbär.





08 juli 2011

Train Hate Train

Om du följer min blogg så vet du kanske att jag är en svensk som är bosatt och studerar i Oslo. Nu har jag äntligen fått sommarlov, så jag och hunden sitter i skrivande stund på tåget på väg emot Göteborg. Det är inte helt lätt att resa själv med hund (jag kan tänka mig att det är ungefär som att ha ett litet barn med sig). Så jag skaffade hjälp med att bära alla väskor i Oslo och väl framme i Sverige så kommer pappa och hjälper mig. Förstå då att jag blir galen när dem plötsligt annonserar att tåget skall droppa sina sista fyra vagnar och att alla sittandes där måste byta vagn i Halden.
Det spelar alltså ingen roll att jag har planerat allt in i minsta detalj, gått på toaletten två gånger innan jag åkte (för jag kan inte lämna hund, dator, kamera osv. obevakat), jag får ändå problem.

När jag var yngre så tyckte jag att tåg var det smidigaste man kunde åka. Det blev mest X2000 till Stockholm och jag gillade det. Det gick dubbelt så fort som bussen, det var billigare och bekvämare än flyget och du hade mer frihet. Jag brukade gå till matvagnen och köpa dagens varmrätt, det var helt enkelt skönt att kunna sträcka på benen lite. Stora breda säten gjorde att man satt bekvämt och dem gick aldrig att luta så långt bak att man fick problem med den som satt framför en (som på flyg till exempel).

Men tåg är inte alltid så smidigt, kaffeterian på NSB är icke-existerande och det finns istället kaffeautomater som bara tar mynt. Kanske du skulle argumentera att om tåg nu har blivit så besvärligt så skulle jag kunna ta bussen istället. Problemet är bara det att jag har hund och jag skulle inte ha råd att ta bussen, du måste nämligen köpa en hundbur att ha den i (inga lösa hundar på bussar) och ett extra säte på bussen att ställa buren på.

Politiker vill att folk skall bli mer miljövänliga, välja kollektivt men allt jag kan tänka just nu är hur gärna jag skulle vilja ha en bil. Jag skulle inte bry mig det minsta att det var en förorenande bensinslukare om jag bara en gång hade kunnat slippa stressen med osmidiga små "överraskningar" som alltid uppstår när man åker tåg.

06 juli 2011

,

Struktur

Klicka på bilden för full storlek.
Idag har jag varit ute och samlat struktur, den sortens struktur som karakteriserar en yta (inte ordning och reda-sorten). Struktur är något du både kan se och känna och om du drar något hårt emot en raspig vägg så kan du också höra vilken struktur väggen har.

Ser du en struktur eller yta som du gillar så ta ett foto av den. Fotona kan agera som inspiration i inredning men dem kan också användas för att framhäva en effekt eller känsla i ett annat foto. När jag fotograferade idag så tänkte jag först och främst på struktur som jag kan använda som "bakgrund" i kombination med andra foton.

Fotot av den torkade rosen får en känsla av vintage när man lägger på en struktur av ett trasigt gulnat ark.


05 juli 2011

,

Hund i Bil



Varje år dör det hundar som har blivit lämnade i bilen av sina ägare. Ägare som bara ska in i butiken i "några minuter", ägare som tror att det hjälper att stå i skuggan, ägare som inte lämnar rutan nere. Ägare som inte tar ansvar för sin hunds liv.

Reklamen ovan såg jag för första gången på tv idag och den fick mig att börja gråta då jag blev så otroligt illa berörd. Jag tänkte på hur många hundar varje år som lider ett mycket värre öde än just hunden i filmen. Vad som däremot är bra är att problemet uppmärksammas. I Norge blir du anmäld för djurmisshandel hos polisen vid sådana tillfällen och jag antar att det är det samma i Sverige.

vovva.se (eller om du har hund i Norge) kan du hitta information om temperaturer inne i bilen beroende på utetemperatur och även vad du kan göra när du ser en hund i en bil en varm dag. Glöm inte att på en varm dag tar det ibland bara några minuter innan en tragedi är framme. Ser du en hund som lider, ring polisen och få ut hunden ur bilen så fort som möjligt.

Jag hoppas att så många hundägare och hundälskare som möjligt sprider det här budskapet så kanske man kan rädda en liten fyrfota vän ifrån att gå ett tragiskt och smärtsamt öde till möte.

,

Picknick & Grill

En riktig picknick-korv är nästan ett måste om man skall grilla i parken.
Och nu så vill ja sjunga att sommaren är skön, och träden är så fina och marken är så grön. Och blommorna är vackra och höet luktar gott, och solen är så solig och vattnet är så vått...

Sommaren är i full gång och med den kommer det grönska, värme och bad. För en del innebär sommaren långa lata dagar på stranden och för andra promenader i naturen eller camping.

Det bästa med sommaren är...ja? Alla har vi nog olika åsikter om det, men det som jag tycker är bäst med sommaren är att grilla en ljus och ljum kväll. 

Vad tycker du är det bästa med sommaren?

Sambons skor fick agera ölställ, väldigt praktiskt!

02 juli 2011

, ,

Lilleman

Ush det är så hemskt, min lilla söta hund har blivit sjuk. En dag så var plötsligt ansiktet helt slappt på gränsen till lamt och igår så hade han inte ätit på två dagar så då bar det av till veterinären. Väl där kunde de konstatera att något var fel (jo men visst!) men de hittade inte den bakomliggande orsaken.

Det hade i vilket fall som helst byggt upp tryck bakom ögonen och hade vi väntat med att ta han till veterinären så hade han blivit blind. Det är det otäckaste som finns när ens husdjur blir sjuk då djur inte kan kommunicera att dem har ont, något är fel osv, man känner sig så sjukt hjälplös.

Efter 5 timmar hos veterinären var jag helt slut men Lilleman verkade piggare, dem hade fått i han lite hundgodis när vi var där. Vi stoppade på apoteket på vägen hem och så mataffären. Det bästa sättet att få en hund att ta sina piller är nämligen att stoppa dem i en bit leverpastej.

Lilleman på photo shoot i parken bara några dagar innan han blev dålig.
I vanliga fall så skriver jag inte om så mycket om mitt privatliv på den här bloggen men jag var bara tvungen att skriva av mig, har varit så stressad och kunde för allt i världen inte komma på något annat att blogga om.
Idag visar i alla fall Lilleman lite förbättring och ögonen har börjat öppna sig lite mer igen, ni får hålla tummarna.

Leta i den här bloggen