Välkommen till Cocktailpartyt

29 december 2011

, ,

Hello Little Printer


Little Printer bor i ditt hem och ger dig nyheter, pussel och skvaller från dina vänner. Använd din smartphone för att skapa prenumerationer och Little Printer kommer att samla ihop dem för att skapa en snabb & vacker mini-tidning.
Den kommer att finnas tillgänglig i 2012 (vet inte när än) så jag skrev upp mig på en mail-lista för att inte  missa att köpa en så fort den kommer ut!

Se mer på hemsidan http://bergcloud.com/

25 december 2011

Ett litet hus

Glöm talgkottar och fågelholkar, det är såhär fåglar vill bo. Hur söt var inte den här matstationen för småfåglar (som hänger i pappas trädgård)? 

24 december 2011

,

Tomten

En av mina favoritdikter är en juldikt och publicerades ursprungligen Ursprungligen i Ny Illustrerad Tidning 1881 och är skriven av Victor Rydberg. 

Midvinternattens köld är hård, 
stjärnorna gnistra och glimma. 
Alla sova i enslig gård 
djupt under midnattstimma. 
Månen vandrar sin tysta ban, 
snön lyser vit på fur och gran, 
snön lyser vit på taken. 
Endast tomten är vaken.

Står där så grå vid ladgårdsdörr, 
grå mot den vita driva, 
tittar, som många vintrar förr, 
upp emot månens skiva, 
tittar mot skogen, där gran och fur 
drar kring gården sin dunkla mur, 
grubblar, fast ej det lär båta, 
över en underlig gåta.

22 december 2011

,

Rocky Road Recept

Bästa julgodiset? Rocky Road! Här är receptet jag använder mig av, må dina Rocky Roads bli lika delikata som mina.

300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
300 g ljus (mjölk) kvalitetschoklad
1 påse dumlekola
2-3 nävar minimarshmallows
3,5 dl salta jordnötter
1,5 dl skalade pistagenötter

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt med bakplåts-papper, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp (eller ute vid den här tiden på året).
4. När det har stelnat, vänd den upp och ner på en stor skärbräda. Ta den största kökskniven du har och skär den först i stänger och sen till lagom stora portionsbitar.

20 december 2011

19 december 2011

I'll be home for Christmas

Jul på Liseberg, en årlig tradition.
Julen är på många sätt väldigt speciell, men när du bor långt hemifrån så blir det något extra. Du reser bort, du reser hem. Göteborg är fint på julen, trots den ständiga snöbristen, låt oss hoppas på några flingor till jul.

17 december 2011

, ,

Juligen

Idag är det första dagen på jullovet. Jag har svårt att föreställa mig att julafton är om bara en vecka. Jag har inte köpt en enda julklapp och jag har inte hämtat väskan ifrån vinden än trots att vi skall hälsa på familjen på måndag.

Det är som att tiden fungerar annorlunda i år, det har gått alldeles för fort! För andra går det tydligen inte alldeles för fort utan alldeles för långsamt. Jag såg den här reklamvideon på Schulman-show för första gången för några veckor sedan och nu vill jag dela den med er.



Är det inte en av de charmigaste tv-reklamerna som du har sett på länge? (Den har föresten i skrivande stund 3,6 miljoner views på youtube.)

15 december 2011

13 december 2011

Lucia

1942 - Lucian bjuder sjömän på lussekatter

Idag är det Lucia och det är en högtid som har långa svenska traditioner. Lucia är ett kvinnonamn och hon kommer ursprungligen ifrån Sicilien, där hon också är helgonförklarad. (Sankta Lucia är skyddshelgonet för Siracusa och dog på 300-talet.) Sveriges traditioner har dock lite eller ingenting med Sicilien att göra och här firar vi Lucia som ljushögtiden, med Lucia som bärare av ljuset.
1945 - Lucia-kandidaterna på avenyn kring bilen som lottas ut till vinnaren.
1956 - Lucian åker i kortége ifrån Götaplatsen

Bilderna är ifrån gp.se

Examen

Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school.
Albert Einstein
Nu är det examenstider och det är säkert inte bara jag som har eller har haft högskole-examen nyligen. För dom flesta så innebär det att stänga in sig i ett litet rum med choklad, 7 liter kaffe och en läslampa medans personen i fråga frenetiskt försöker att lära sig innehållet i x antal böcker som lätt hade kunnat misstas för tegelstenar.

Jag däremot har hemmaexamen och behöver inte tänka på att plugga någon kunskap som sedan skall skrivas ner under ett par timmar. Däremot så skall jag ta den kunskapen jag införskaffat mig under ett halvår och skriva en analys som skall kunna testas upp emot kurslitteraturen.

Den här examen har ommöblerat timmarna på dygnet på ett märkligt sätt. Jag kan sitta mellan klockan 00.00-02.00 och markera med en gul marker i "Convergence Culture"för att sedan somna, vakna 7.30 och gå ut med hunden. Somna i två timmar igen och sen sätta mig och jobba med kreativa lösningar till lunch. Så på många sätt är det bra att ha hemma-examen, du kan jobba med den när andan faller på.

På torsdag så är allting färdigt, då skall den lämnas in och klassen tillsammans med ad-folken på skolan skall ha eget julbord. Dagen efter är det sista dagen i skolan och sen börjar jullovet. Det är konstigt att tänka att jag bara har fyra dagar kvar av den här terminen!

11 december 2011

,

Crafty Christmas

Det som (bland annat) är så kul med internet det är att man kan få se hur kreativa andra människor är. Årets finaste hemmagjorda julpynt måste ändå vara den här glasburken med tranbär och mistel. Så enkelt och så vackert.

09 december 2011

,

Just Nu

Examen! Uppgiften: Att analysera en annan reklambyrås kampanj. Inlämning den 15 december. Så istället för att gå ut ikväll så sitter jag hemma och skriver. Här är tv-reklamen som hör till kampanjen:

06 december 2011

Caption Contest

En gång i månaden har Anne Taintor en rolig liten tävling som går ut på att du skall skicka in ditt text-förslag till en bild som läggs ut.
Texterna skall vara roliga och gärna ironiska/sarkastiska och komma som en kontrast mot 50-tals bilden.

Decembers bild som behöver en text är den här:
Mitt bidrag: "Yes I cooked all this for christmas, but YOU changed the light bulb, good boy!
Delta HÄR du också!

05 december 2011

,

Wrap it up

Bildkälla
December är här och allt jag kan tänka på är julen. Det är mycket kreativitet runt julen. Man bakar, lagar mat, slår in presenter, skriver kort, gör julpynt, dekorerar osv. Idag ville jag bara visa några exempel på vackra inslagningar som kanske kan inspirera någon till att lägga något extra fint under granen i år.
Bildkälla

Tips för fina paket:

1. Undvik "vanligt" inslagningspapper, alltså sådant där med tomtar som du köpt på Ica. 
Satsa hellre på enfärgat papper eller väldigt enkelt mönster.
2. Gör personliga etiketter. Om du inte har tid, köp tags framför klisterlappar.
3. Dekorera gärna med ting, som paketet ovan med kottar. 
4. Folk är nostalgiska på julen så den mer "gammaldags" stilen går alltid hem, när använde du lackstämpel sist?
5. Snåla inte med snöret för snöret är pricken över i:en. Det finns paketsnöre, presentsnöre, sidenband, papperssnöre, scarfs m.m.
Bildkälla

01 december 2011

1 December


När jag var liten så längtade jag alltid till den första december. Då var det dags att öppna första luckan i kalendern, en bit choklad och adventskalendern på tv klockan 07:15 på morgonen innan man gick till skolan. Julen var annorlunda när man var yngre, mer spännande på något vis.

30 november 2011

, ,

Julkort

Jag brukar ofta göra egna julkort men i år är det första gången jag har "macat" dom efter jag tecknat. Jag brukar alltid pynta korten fysiskt. (Hoppas inte allt för många som jag skickar julkort läser det här inlägget nu bara!)
Hjort
                     
Rudolf 


28 november 2011

,

Holidays are coming

Ett av de företagen som gör bäst branding-reklam i hela världen (enligt mig) är coca cola och jul är en stor högtid för dom (förutom i Sverige där försäljningen brukar gå ner med 50% i december på grund av julmust).

Satt och såg på de gamla traditionella lastbils-reklamerna som jag har växt upp med vs. de nya snökule-reklamerna.

Nu är den stora frågan - Vilka är bäst?! 


Klassiker;











De Nyaste;




24 november 2011

23 november 2011

,

The End

Jag är färdig med min promarker-teckning och jag måste säga att jag är speciellt nöjd med blommorna. Jag bara älskar att teckna och jag tror inte att man behöver vara superproff för att kunna hålla på med det. Samtidigt så blir man bättre och bättre för varje bild som man gör vilket motiverar en till att fortsätta.

Den här teckningen har varit något av ett projekt, se The Beginning & The Middle

20 november 2011

BOSS


Boss Starz Intro

Jag tycker inte att hösten har varit någon höjdare när det kommer till nya tv-serier men den här har jag verkligen fastnat för. BOSS är Kelsey Grammer's nya drama-serie och han är strålande. Jag tycker det är bra att det finns den här typen av tv-programm (för vi behöver verkligen inte fler "låt oss lösa brott med hjälp av datorer och dna" eller "vampyrer och häxor is the shit"-serier).

Se introt, ta sedan och se pilot-avsnittet och säg att den inte gav dig rysningar.

16 november 2011

Moleskine X 3

Nu har jag gjort det igen. Jag har köpt nya anteckningsböcker. Det finns ingenting som känslan av en orörd anteckningsbok (och nu så har jag 3!). Jag tänker alltid att "den här gången så skall jag bara skriva/teckna fina saker", fast det fungerar aldrig riktigt. Efter ett tag så är den full av kladd, listor och telefon-snirklingar ("tecknande" som man gör när man pratar i telefonen). 

15 november 2011

13 november 2011

The Middle

Halvvägs i bilden. Tyckte att der var passande med blommor. Kan du förresten se vilken känd skådespelare som jag (halvt) kopierat utseendet ifrån?

The Beginning

Idag började jag på ytterligare en teckning. Skall måla blommor som bakgrund och färglägga med promarkers. Mer bilder kommer snart...

,

Micro Art

Det finns folk som kan göra helt fantastiska saker med sina händer. Folk med tålamod att skapa ting som man inte tror är möjligt. Jag kan fortfarande inte förstå hur man kan skapa något som är så pytte litet.
Lorenzo Duran skapar konst i små löv. Det som är mest imponerande är hur han har klarat av att skära ut mönstret utan att göra sönder lövet.


Sist men inte minst (men nästan) lite garn-konst. Otroligt att någon kan komma på att göra små garndjur i miniatyrstorlek. Vill ha ugglan.




10 november 2011

Think Pink

Nu har jag gjort min första digitala färgläggning i photoshop. Jag kan inte direkt säga att jag är nöjd, för det hela blev väldigt endimensionellt. Men det är i alla fall en början!

09 november 2011

,

Odyssey


Här spelar man på igenkännligheten av olika album-covers i ett repetitivt mönster i kombination med repetitiv musik. Tryck Play!

08 november 2011

Bubble

Ja, såhär blev skissen efter fineliner. Like?

07 november 2011

Ny Skiss


I morgon börjar ett nytt projekt på skolan så i helgen har jag haft lite ledig tid. Här är ännu en skiss (som jag nu sitter och jobbar med). Den här skall jag nog försöka att färglägga för hand, MEN, jag finelinear den först och scannar in så kan jag färglägga den digitalt när jag nu lärt mig det.

Hadeland

Temat på veckans fototriss är: Så här ser det ut där jag är. Idag var jag och sambon på roadtrip till Hadeland glasbruk (Hadeland Glassverk på norska). Det består av en stor ansamling gårdsbyggen och ett större huvudbygg. Man kan fortfarande se spåren som lades för sandtåget som körde ända fram till glasbruket, för som du säkert vet så görs glas av sand.

06 november 2011

Finelined it is

Det blev en fineliner som jag tillslut gick på sketchen med. Det blev däremot lite ändrat på mun, näsa och kinder, mest för att det inte skulle bli allt för plottrigt. Nu måste jag bara lära mig att färglägga i illustrator eller photoshop eller vad man nu gör det någon stans.
Tips på tutorial-videos mottages med glädje! 

05 november 2011

Hair in Buns

Varje gång som jag har gjort en skiss så får jag fullkomlig ångest över vad jag skall göra med den. Skall jag bara fylla i kanterna med en fineliner eller skall jag färglägga den också. Blir det bäst med promarkers eller vattenfärger? Färglägga den digitalt hade nog blivit bra men hur tusan gör man det? Har inte kommit så långt i mitt lärande än.

Just nu står det i alla fall mellan fineliners och färg. Vad skall jag göra? Tick tock tick tock...

04 november 2011

,

OH DEER!


Julen närmar sig så jag lär mig att teckna hjortar och renar och rådjur och annat hornbeklätt.
Dessa två går rätt in i A6-albumet.

03 november 2011

,

Facebook vs Google+


När man ser på Google+ och Facebook så ser det ut som Google har en chans att (över en längre tid) komma ikapp Facebook. Men statistik går att manipulera och alla Google+'s användare är nog inte aktiva på samma sätt som på Facebook.
Jag går in på Facebook flera gånger om dagen, jag kollar min mail varje dag, men jag har inte sett på google+ sen jag registrerade mig.

Å andra sidan börjar folk att bli jävligt trötta på hur Facebook beter sig mot sina användare och deras privatliv. Det rapporteras ständigt om hur Facebook bryter förtroendet till användarna, så varför slutar vi inte bara att använda Face?
Jag slutar inte för att det har blivit för stort, alla inbjudningar till fester, julbord och händelser är där. Du kan hålla koll på folks födelsedagar och min klass har en sida där massa information läggs upp.

Så vad tror du? Kommer Google+ gå förbi Facebook, kommer Facebook regera för evigt eller kommer sociala sidor istället minska i popularitet?

31 oktober 2011

,

Bakom Ratten


Bakom ratten på en Honda. (En skiss som jag gjorde till min grupps senaste reklam-projekt på Westerdals).
Reklamtexten som hörde till var:

Husker du den dagen du fikk førerkortet og tok din aller første kjøretur, helt alene? Det var bare deg, bilen og veien. Om du ville, kunne du dratt hvor som helst. Det var frihet. Den følelsen minner ikke om noe annet.

I en Honda finner du bare originaldeler fra Honda. Det gir Hondaførere en unik opplevelse. For ingenting høres ut som en Honda, ingenting føles som en Honda, ingenting lukter som en Honda, ingen bil ser ut som en Honda. Det minner ikke om noe annet.

Sansen av HONDA

30 oktober 2011

I'm totally messing with you

“And from that day forward, women embraced their diversity and realized that all shapes and sizes are beautiful. Ah ha ha. No. I’m totally messing with you. All Beyonce and JLo have done is add to the laundry list of attributes women must have to qualify as beautiful. Now every girl is expected to have Caucasian blue eyes, full Spanish lips, a classic button nose, hairless Asian skin with a California tan, a Jamaican dance hall ass, long Swedish legs, small Japanese feet, the abs of a lesbian gym owner, the hips of a nine-year-old boy, the arms of Michelle Obama, and doll tits. The person closest to actually achieving this look is Kim Kardashian, who, as we know, was made by Russian scientists to sabotage our athletes.”
-Tina Fey.

JUL @ IKEA

Finn ett stort fel. Hittade du det? DET ÄR JULPYNTAT I OKTOBER.
Är det verkligen okej? Är det okej att stora företag förstör julen genom att vara så kommersa att dom slänger upp juldekorationer och säljer pepparkaksdeg och omslagspapper I OKTOBER?

Hell no, säger jag. 

Jag älskar jul. Jag älskar snödrivor och ljus i alla fönster. Jag älskar doften av glögg och lussekatter. Jag tycker att det är vackert med Luciasånger och att klä granen med kulörta kulor är något av det bästa som finns. Jag gillar att köpa julklappar och jag spenderar lång tid på att slå in dom. 
Jag blir arg på IKEA när de försöker utnyttja det för att i tre månaders tid kränga juldekorationer. Det skall dom bara låta bli med. 

28 oktober 2011

,

Honda



Just nu så lär vi oss om hur man bygger upp en stark märkesvara och vår kund är Honda. Vad gör man när ett gigantisk företag som Honda bara äger 2% av marknaden. Vad gör man när man säger "Honda" till någon  och personen svarar "Va?". För i Norge så är Honda en ganska ovanlig bil. 

Vårt uppdrag var att förstärka märkesvaran Honda och plattformen var print. På måndag får du se vilken lösning vi valde, men tills dess så kan du se den smarta Honda-reklam videon ovan. Varför? För att det är kul med reklam (ibland).

26 oktober 2011

,

Just a little magic


Hösten är verkligen här. Idag var första dagen jag behövde knäppa höst-jackan, jag tittade upp och nästan ingenting var grönt längre. Vad hände?
Det händer varje år, ja jag vet. Det är höst, en av fyra årstider och allt det där, men det är ändå lite magiskt, eller hur?

24 oktober 2011

, ,

Prezi

Efter det projektet som vi hade i skolan nu senast så blev jag introducerad för ett program som öppnar upp för ett helt nytt sätt att presentera på.

Det heter PREZI och de själva menar att de är "The zooming presentation editor", vilket ganska kort och gott förklarar vad programmet gör.


Du kan bläddre fram och tillbaks i presentationen med pilarna och dessutom zooma fritt i presentationen.

Här är en färdig presentation som blivit gjort om Coca Cola och som tydligt visar många sidor av vad man kan göra i programmet.

Visst är det helt härligt och mycket roligare än power point?

16 oktober 2011

,

Your message is only as good as your ability to share it


Just nu i skolan, så håller vi på att lära oss hur vi skall bli så bra som möjligt på att presentera. Att försöka lära oss att styra rädslan och våra reaktioner när vi utsätts för en obehaglig situation.

Det fick mig att tänka på hur viktigt (över huvud taget) det är att presentera en idé så bra som möjligt. Så idag av en slump så kommer jag över den här videon på internet där någon helt uppenbart delar min kärlek till infographics.

Jag älskar infographics för att dom får oss att se och förstå information mycket mycket snabbare än vad vi annars hade gjort. Datorn har gett oss tillgång till mängder av information och duktiga grafiska designers hjälper oss att absorbera den.
Klicka på bilden för större storlek. Källa: miss-design.com.

Leta i den här bloggen