Välkommen till Cocktailpartyt

30 november 2013

,

Dan före Bloggaredan


I år tänkte jag göra 1 blogginlägg om dagen ända fram till julafton, som en liten adventskalender i bloggform med jultema. Kanske jag skriver om något som händer på internet, eller lyfter fram en tutorial jag gillar eller skapar något själv, med julen som huvudtema. Vi får se!  

Det blir i alla fall ett sätt för mig att räkna ner dagarna och samtidigt dela en massa kul ifrån världens mest underbara högtid.  Här är det bara att följa med!

28 november 2013

Norsk nok eller bare Svensk?


Så vad är det som gör att man är norsk eller svensk? För det är inte utseendet, det är inte kultur, eller religion eller statsskick. Jag hade kunnat ändra medborgarskap, men jag tror inte att det hade hjälpt något vidare det heller. Att vara svensk i Norge går under samma princip som att vara kung eller drottning i Narnia (en gång kung eller drottning i Narnia, alltid kung eller drottning i Narnia). En gång svensk, alltid svensk. 

Jag har bott i Oslo i sju år nu. Jag tog min kandidatexamen i Oslo och jag är förlovad med en norrman. Jag har växt upp med samma kultur, religion och statsskick som i Norge och språken är hemskt lika. Jag firar 17 mai. 
Skulle jag däremot kalla mig för norrman, så skulle folk flest bara tagit det som ett skämt. Jag är ju svensk, jag kommer alltid att vara svensk. 
Du kan i princip komma ifrån vilket annat land som helst till Norge, bo och leva här och kalla dig norsk utan att någon skulle höja på ögonbrynen. Undantaget är Sverige.

Så vad är det som gör att man är norsk eller svensk? Är jag norsk nu när jag börjat se på skidsport? (Något jag började med under OS i Vancouver, min kille lurade mig till att börja titta). I skrivande stund så sitter jag och väntar på att herrarnas skidskytte skall starta. Världscupen har ju börjat nu och dem jag vill se är Bjørndalen och Svendsen i rött, vitt och blått. 

För varje år som går försvinner mer och mer av mitt svenska språk till fördel för det norska. Vad händer den dagen man inte längre hör att jag är svensk? Kanske jag kan leva inkognito som norrman? Jag måste förstås byta efternamn, det blir inte så mycket svenskare än Olsson. Och om jag skaffar mig norskt medborgarskap, blir jag verkligen norsk då? Vad jag menar är, skulle någon annan se mig som norsk?

Jag tror inte det. Jag tror verkligen inte det och jag vet inte ens själv om jag tycker att jag är norsk. 
Jag får nog vara nöjd med att vara svensk, heja på Norge när det är skidor på TV, krama laksen och fira midsommar om vartannat. För trots alla skriverier i media, så är det ändå inte så dumt att vara svensk i Norge. 


26 november 2013

,

Whovians have infiltrated Netflix


So today I discovered that the Netflix customer support have been infiltrated by Whovians. I mean, I allready knew that they're everywhere and I'm kind of one of them. But anyway. 
After this weekends 50th anniversary of Doctor Who I decided to watch some older episodes on Netflix (Norway). 

But... big but, BIG BUTT! 

Four episodes are missing. Four very important episodes. The last four episodes with David Tennant. So what a girl to do? 

Well, I was annoyed, and because it is my right as a human being, I was going to project this annoyness on someone at customer service. But that was easier said, or thought, than done.

I just wanted to know if they could fix the problems with the episodes, and it ended with me typing Geronimo and now writing this blog post. 

So if there are anyone other than me, in Norway or other countries, that are missing Tennat's last four episodes on Netflix, please let them know. Like I always say, the more the scarier!

This is the conversation in full:






18 november 2013

Saving Mr. Banks



Varför gör dem såhär mot mig? Vad som helt uppenbart hade kunnat bli en mellandags-film och som lanseras i november och december i den engelsktalande världen, väntar man med att visa tills i mitten av mars Sverige.

Det här är en film som har gått mig hus och huvud förbi och som jag såg trailern till för första gången för några minuter sedan. En film om hur Mary Poppins (en av mina absoluta favorit-filmer när jag växte upp) blev till. 
Om mötet mellan författaren P.L. Travers och Walt Disney och arbetet som lång bakom en av de mest älskade familjefilmerna genom tiderna. För att göra allting ett hack bättre är två av mina absoluta favorit-skådespelare i huvudrollerna. Nu fick jag också en väldigt lust att se om den klassiska Mary Poppins-filmen.

Här är lite bilder (medan vi väntar) ifrån filmen från 1964:





15 november 2013

14 november 2013

01 november 2013

, ,

November - Desktop Wallpaper


Nu är november här och för mig och många andra betyder det nanowrimo (som du kan läsa om i mitt förra inlägg). Månaden till ära har jag gjort ett skrivbordsunderlägg som påminner dig om att skriva dina 1667 ord varje dag. Du kan ladda hem underlägget det genom att klicka på en av länkarna, med den storleken som passar för din enhet. 

Leta i den här bloggen